Danske talmannen dog hemma hos minister

”Jag ville meddela hustrun”

NYHETER

Den danske talmannen Ivar Hansen dog hemma hos livsmedelsminister Mariann Fischer Boel.

Det meddelade Fischer Boel i ett pressmeddelande under tisdagskvällen.

Mystiken kring den danske talmannens död tätnar. Detta efter att det framkommit att Ivar Hansen dog hemma i livsmedelsministerns lägenhet.

”Jag har fått många frågor från pressen kring omständigheterna i samband med Ivar Hansens död. Jag kan upplysa om att Ivan Hansen dog i min lägenhet sent i går kväll”, skriver Mariann Fischer Boel i ett pressmeddelande som publicerades på det danska livsmedelsdepartementets hemsida i går kväll.

”Hade ett nära förhållande”

”Ivar Hansen och jag hade ett nära och vänskapligt förhållande. Jag ville prata med hans hustru om det som skett innan jag meddelade pressen”, fortsätter meddelandet. I övrigt vill Fischer Boel inte ge några kommentarer.

Enligt den danska tidningen BT:s nätupplaga meddelade livsmedelsministern varken Venstres gruppledare Christian Mejdahl eller partiledaren – tillika statsministern – Anders Fogh Rasmussen.

– Jag har inte hört något om det. Jag vet bara att Ivan Hansen dog i Köpenhamn vid 01.00, sa Mejdahl i går eftermiddag.

Anders Fogh Rasmussen kände inte heller till några närmare omständigheter kring talmannens död.

Hade hjärtproblem

Enligt de första rapporterna hittades Ivar Hansen död av två polismän på gatan Dronningens Tvaergade. Det stämde inte – förutom att gatan var den korrekta.

Ivar Hansen blev 64 år. Han hade i flera år haft hjärtproblem och genomgick för fyra år sedan en bypass-operation. Den senaste tiden utsattes han för kritik för sitt jobb som Folketingets talman.

Rickard Westman