Maffian kan ligga bakom mordet

Regeringen pekar ut ökänd befälhavare

NYHETER

Maffian, politiska motståndare och krigsförbrytare – alla kan ha haft motiv att mörda Zoran Djindjic.

– Man vet att han har varit utsatt för hot, säger Ulla Nordlöf på Utrikespolitiska Institutet.

Den serbiska regeringen uppger att en ökänd före detta befälhavare misstänks ligga bakom.

Foto: Reuters
Serbiens premiärminister sköts ned utanför parlamentet.

Det var i ett regeringsuttalande sent på onsdagen som regeringen i Belgrad meddelade att den ökände förre befälhavaren Milorad Lukovic, alias Legija, finns bland de 20 som misstänks ligga bakom mordet.

- Mordet på premiärminister Zoran Djindjic var ett försök av denna grupp att sätta stopp för kampen mot den organiserade brottsligheten, hette det.

Så sent som i februari utsattes Serbiens premiärminister Zoran Djindjic för ett mordförsök.

Många kan ha haft anledning att mörda den reformvänlige politikern.

Han har bland annat anklagats för kopplingar till serbisk maffia.

– Det går rykten om att Djindjic har haft en fot med i lite skumma affärer men det är inte bevisat, säger Ulla Nordlöf på Utrikespolitiskak Institutet.

Många fiender

Zoran Djindjics raka stil och intresse för att föra Serbien närmare Västeuropa har inneburit att han skaffat sig många fiender.

En av dem är Vojislav Kostunica som avgick som Jugoslaviens president för ett par veckor sedan. De båda arbetade tillsammans för att störta den tidigare presidenten Slobodan Milosevic som fick lämna Jugoslavien efter krigen under 1990-talet.

Tidigare krigsförbrytare

Djindjic var den som såg till att Milosevic greps och utlämnades till krigsförbrytartribunalen i Haag mot Kostunicas vilja sommaren 2001.

– Först samarbetade de men sedan blev de bittra fiender. De hade helt olika syn på politiken. Men jag har svårt att tro att Kostunica skulle ligga bakom det här, säger Ulla Nordlöf.

Enligt Nordlöf är det troligare att någon av dem som finns på Haag-tribunalens lista över eftersökta krigsförbrytare ligger bakom mordet.

– Det skulle kunna vara någon som har intresse av att Djindjic inte samarbetar med tribunalen. Någon som riskerar att bli utlämnad, säger hon.

Lätt att få tag på vapen

Zoran Djindjic har även skaffat sig politiska fiender i Kosovo genom att föreslå att den självstyrande provinsen ska delas mellan serber och kosovoalbaner.

– Många kosovoalbaner vill ha hela Kosovo. Vissa serber kan också vara emot förslaget, säger Ulla Nordlöf.

Serbien präglas fortfarande av krigsåren. Det är lätt att få tag på vapen och starka grupper styr Serbiens undre värld.

– Det finns så mycket skit efter krigen. Det är många som har mycket att förlora på att Serbien blir ett land med fungerande lagar och rättssystem, säger Ulla Nordlöf.

Ulrika Nordin