Talmannen dog – hos älskarinnan

Näringsministern: Vi var nära vänner

NYHETER

BERLIN

Ivar Hansen, 64, var talman i danska folketinget.

Natten till tisdagen dog han - och då avslöjades att han hade en älskarinna: näringsministern.

AFFÄREN AVSLÖJAD Talmannen Ivar Hansen var en korrekt man som inte drog sig för att tillrättavisa folketingsledamöterna om de bröt mot reglerna. Natten till tisdagen dog talmannen - hemma hos sin älskarinna, näringsministern Mariann Fischer Boel.

Beskedet om att talmannen hastigt avlidit av blodpropp i en lägenhet på Dronningens Tværgade i centrala Köpenhamn fick mer än en journalist att höja på ögonbrynen. För det var inte där Ivar Hansen bodde.

Sent på tisdagskvällen slog bomben ner i regeringen och folketinget. Inte ens statsminister Anders Fogh Rasmussen hade känt till var talmannen dött - eller att han hade ett förhållande med näringsministern.

Älskarinnan själv, Mariann Fischer Boel, 59, försökte först hemlighålla att Ivar Hansen avlidit hemma hos henne. Men efter envisa frågor från tidningen B.T. gick hon till slut ut med ett pressmeddelande.

Änkan var hemma

Där skriver ministern att hon och Ivar Hansen var "nära vänner". Hon förklarar också att hon önskat få tala med Hansens änka innan det offentliggjordes var han avlidit.

Änkan Karen Marie Hansen befann sig hemma på gården i Agerbæk på Jylland när maken dog. Hon åkte till Köpenhamn i tisdags eftermiddag och tog farväl av sin man i kapellet på Rigshospitalet.

De var gifta i över 40 år och har två vuxna barn.

Näringsministern Mariann Fischer Boel reste i går hem till sin gård på Fyn - där hennes make säkert väntade sig en förklaring.

Ivar Hansen satt i folketinget i 30 år, de sista fem åren var han talman. Han var känd som en ytterligt korrekt man, som tillrättavisade folketingsledamöterna om de på minsta vis bröt mot reglerna.

Asbjørn Svarstad