Vapen, rån och droger är deras vardag

1 av 3
Bankbox sprängd i Vaxholm.
NYHETER

Bankbox-

sprängningar

Enligt polisen ligger FFL bakom mängder av bankboxsprängningar, bland annat i Gustavsberg, Vaxholm, Gnesta, Tyresö, småländska Nybro och östgötska Borensberg. Vid flera av sprängdåden har gärningsmännen försvunnit i snabba båtar.

Grova rån

FFL-medlemmar har utfört ett flertal brutala värdetransportrån, bland annat i Stockholmsförorterna Tumba och Liljeholmen. Vid det sistnämnda rånet stals rikskuponger värda miljontals kronor. En av FFL:s medlemmar har nyligen åtalats i Landskrona för ett värdetransport-rån som gav 14 miljoner.

Fritagningar

En 26-årig frontman i FFL rymde i januari 2002 från Hallanstalten vid ett besök på Huddinge sjukhus. Han fritogs av flera beväpnade män. När polisen senare skulle gripa 26-åringen hotade han dem med en vapenreplik. Poliserna avlossade flera skott men ingen skadades.

Grova vapenbrott

Polisen har beslagtagit skjutvapen och sprängmedel. En hemvärnsman i södra Stockholm väntar på åtal sedan han stulit mängder av ammunition under övningar. Polisen tror att han försett FFL:s medlemmar med ammunition, men saknar bevis.

Bilkapningar

Förra våren inträffade en våg av bilkapningar i Stockholm. Ett flertal oskyldiga bilägare rånades på sina exklusiva bilar. I flera fall användes bilarna till rån eller bankboxsprängningar. FFL misstänks ligga bakom.

Narkotikaaffärer

Många medlemmar i FFL använder narkotika. Polisen misstänker att de ägnar sig åt omfattande försäljning. Det rör sig bland annat om Rohypnol, kokain, hasch, GHB och amfetamin.

ARTIKELN HANDLAR OM