Moderatledaren: regeringen gjorde rätt

Bo Lundgren ger Persson stöd för utvisningarna

NYHETER

Moderatledaren Bo Lundgren tycker att regeringen gjort rätt.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg stöder utvisning av diplomater som systematiskt begår brott.

Moderatledaren Bo Lundgren anser att regeringen gör rätt i att utvisa diplomaterna. Men han säger att han väntar sig mer information om vad om hänt än vad han hittills fått.

– Handlar det om upprepade händelser, till exempel, säger Lundgren till TT.

Han säger att om utländska diplomater ägnat sig åt olovlig underrättelseverksamhet och infiltration och det sker upprepade gånger så finns anledning att fundera på ytterligare åtgärder.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg säger att diplomater som systematiskt begår brottslig verksamhet inte kan vara kvar i Sverige.

- Om Iraks ambassad i sverige är en agentcentral gör de det omöjligt för sig jsälva att bedriva sin verksamhet, säger Lars Leijonborg till SVT.

- Om man systematiskt begår brottslig verksamhet i Sverige kan man inte vara kvar.

Finland avvaktar med besked

USA har även kontaktat de finska myndigheterna i frågan om irakiska diplomater, säger Finlands statsminister Paavo Lipponen till TT:s utsände i Helsingfors.

– Vi tar detta mycket allvarligt på grund av den stigande spänningen. Vår underrättelsetjänst som ansvarar för dessa frågor undersöker och utvärderar naturligtvis om det finns irakiska diplomater vars verksamhet inte står i överensstämmelse med deras roll som diplomater, säger Lipponen.

– Jag kan inte rapportera några resultat av denna undersökning, men vi står i nära kontakt med Sverige i frågan.

– Självklart kan vi inte acceptera aktiviteter som inte hör hemma i den diplomatiska sfären eller som strider mot de internationella reglerna för diplomati.

Har ni svarat på amerikanernas förfrågan?

– Myndigheterna har diskuterat saken, men vi behöver inte stå till svars för någon annan regering i denna fråga. Blir det ett beslut så blir det ett finländsk beslut, säger Lipponen som inte utesluter att frågan kan komma upp under statsminister Göran Perssons besök i Helsingfors på fredag.

aftonbladet.seTT