"Svensken en säkerhetsrisk"

USA-ambassadör: Därför släpps han inte fri

1 av 3 | Foto: AP
KAN INTE RÖRA SIG Talibaner och misstänkta medlemmar av al-Qaida är fängslade till händer och fötter på Guantanamobasen.
NYHETER

Den svenske Kubafången är inte samarbetsvillig, enligt USA:s ambassadör Pierre-Richard Prosper.

Det är första gången USA offentligt kommenterar Mehdi Muhammed Ghezali:

- Han är en säkerhetsrisk, skriver han.

Enligt det amerikanska sändebudet Pierre-Richard Prosper, ambassadör för frågor om krigsbrott, har man försökt kartlägga de 600 fångarnas inblandning i terroristnätverket al-Qaida.

Vissa fångar lämnat värdefull information.

- Den svenske fången har däremot inte varit samarbetsvillig. Vi gör den bedömningen, utifrån hans tidigare agerande och hans ovilja att samarbeta, att han fortfarande utgör en säkerhetsrisk, skriver Pierre-Richard Prosper i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Alla ska åtalas

Han skriver att inga fångar kommer att hållas kvar på obestämd tid. De kommer att åtalas - i USA eller hemlandet - eller friges när de inte längre bedöms utgöra ett hot.

- Det viktigaste är att se till att de stridande inte ges möjlighet att slå till igen, skriver han.

Peter Althin, advokat till Mehdi-Muhammed Ghezalis familj, är inte förvånad över det amerikanska uttalandet.

- Detta är sanslöst tunt. Han har hållits fången i över ett år och det enda de kan säga är att han inte är samarbetsvillig. De har fortfarande inga bevis mot honom, säger han.

- Om de inte kan presentera någonting annat är att han bedöms vara en säkerhetsrisk förstår jag inte varför han hålls kvar.

I dag kommer Pierre-Richard Prosper till Stockholm för att träffa den svenske kabinettssekreteraren Hans Dahlgren.

Enligt USA är fångarna varken krigsfångar eller civilister. Man har myntat uttrycket "enemy combatants". Och den termen ska han nu förklara för svenska utrikesdepartementet.

I går slog en amerikansk appellationsdomstol fast att Mehdi-Muhammed Ghezali och hans medfångar inte har några juridiska rättigheter i USA. Anledningen är att Guantanamobasen formellt inte ligger på amerikanskt territorium utan hyrs ut av Kuba.

Carl Hjelm

ARTIKELN HANDLAR OM