Carl Bildt: Mörka krafter ligger bakom

NYHETER
Carl Bildt minns sin vän.

Plötsligt kom meddelandet om att Zoran Djindjic skjutits till döds. En europeisk statsminister har mördats i ett dåd som på ett eller annat sätt med största sannolikhet har politisk bakgrund.

Vi kände varandra väl. Vi skulle ha ätit middag tillsammans i Belgrad nästa torsdag. Nu blir det ingen middag. Och nu ter sig allt ännu mycket mer besvärligt.

Zoran var en serb från Bosnien som kom att bli den som drev Serbiens demokratisering och reformering efter de förödande åren av krig, sanktioner och socialism. Han var en djupt övertygad europé som ville säkra freden genom en successiv integration med Europa i övrigt.

Vi lärde känna varandra under åren när han var i opposition och jag var i Sarajevo. Då och då var jag i Belgrad för att diskret se vad som kunde göras för att få en demokratisk öppning där. Sedan höll vi kontakt under de svåra år som följde.

Zoran var den effektive operatören. Det var Milosevic som banade vägen för sitt eget nederlag genom att utlysa val, men det var Zoran som var ingenjören när Milosevic tvingades att avgå och demokratin bröt fram i Serbien. Och det var Zoran som på det sätt som var hans eget manövrerade fram utlämnandet av Milosevic till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Balkan har sin egen förkärlek för konspirationsteorier, och vi kommer att höra många sådana. I grunden var det mörkrets krafter av den ena eller andra sorteringen som stod bakom mordet. Kanske var det de som fruktade att han skulle röra deras kriminella ekonomiska intressen. Kanske var det de som fruktade att han skulle göra ett försök att arrestera och utlämna krigsförbrytargeneralen Mladic. Kanske var det en kombination av bägge. Kanske var det någonting annat.

De politiska morden har vi sett gång efter annan i Kosovo de senaste åren, om än inte på denna nivå. Och nu ser vi dem mot Serbiens ledande reformpolitiker. Risken är stor att ingen kommer att våga på det sätt som Zoran Djindjic vågade - och fick betala för med sitt liv.

Carl Bildt

ARTIKELN HANDLAR OM