Här skjuts drömmen om demokrati och ett bättre liv

Foto: REUTERS
SEKUNDERNA EFTER SKOTTEN Livvakterna knuffar in den skjutne Zoran Djindjic i bilen. Premiärministern levde efter attentatet men var troligen död redan när bilen kom fram till sjukhuset. Anhängarna kallades Zoran Djindjic "managern" för hans organisatoriska förmåga. Motståndarna kallade honom hellre "Lill-Slobo" för hans tendenser att imitera Milosevics auktoritära ledarstil.
NYHETER

Skotten som dödade Zoran Djindjic träffade också demokratin och drömmen om välstånd på Balkan.

Mordet kom i sämsta tänkbara läge.

Bakom står de som vill vrida klockan tillbaka.

Lönnmordet är det första på en europeisk statsminister sedan Olof Palme sköts 1986. I likhet med Palme var Djindjic illa omtyckt i många läger.

Men i motsats till Sverige så hotas Serbien-Montenegro av en våldsam maktstrid och politisk instabilitet efter mordet.

Ett känsligt läge

Mordet kom i ett mycket känsligt läge. Federationen som ersatte spillrorna av Jugoslavien hade börjat fungera.

Palmemordet skapade ett svenskt trauma. I Serbien finns en kultur av politiska mord. Bortåt 45 offer har mött detta öde de senaste decennierna. Chocken ligger inte så mycket i mordet som i rädslan för att landet nu ska ramla tillbaka i det mörka hål det befann sig i under de 13 år som Slobodan Milosevic satt vid makten. Att de framsteg som gjorts mot demokrati och välstånd nu ska raderas. Att mörkermän åter tar makten.

Införandet av undantagstillstånd direkt efter mordet är mer än en rutinmässig försiktighetsåtgärd.

För vem som än ligger bakom mordet är det krafter som vill stoppa de politiska och ekonomiska reformer och det närmande till Väst-europa som Djindjic stod för.

Lukovic pekas ut

Regeringen i Belgrad pekade sent i går kväll ut tidigare befälhavaren Milorad Lukovic som en av 20 misstänkta för att ha ingått i en sammansvärjning. Deras gemensamma intresse skulle vara att stoppa Djindjics försök att bekämpa den ekonomiska brottsligheten.

Lukovic är mer känd under smeknamnet Legija. Han var tidigare chef för en elitstyrka inom den serbiska polisen och var också inblandad i de paramilitära styrkor som begick övergrepp i Bosnien, Kroatien och Kosovo.

I dag påstås han syssla med knarksmuggling. I gruppen finns säkert andra former av brottslighet representerad.

Slobodan Milosevic befäste sin makt genom att låta en maffia av affärsmän ta hand om allt som var lukrativt i Serbiens ekonomi. Personer som sedan diktatorns fall fått se sina mjölkkossor sina. Även andra tänkbara motiv finns.

Pressen på Djindjic från EU att lämna ut misstänkta krigsförbrytare var hård. Mycket talade för att han var beredd att tillmötesgå begäran. Ett antal personer kan ha sett sig själva ruttna bort i en cell i Haag och bestämt sig för att agera i förebyggande syfte. De f d bosnienserbiska ledarna Ratko Mladic och Radovan Karadzic befinner sig på fri fot. Åtminstone Mladic sägs gömma sig i Serbien.

Milosevic kan ha beord-rat mordet för att hämnas på den man som låg bakom utlämningen av honom till Haag.

Vem som än utförde mordet berövade Serbien ett av dess största hopp.

Wolfgang Hansson