Serbiska regeringen förklarar krig mot maffian

Över 200 gripna på torsdagen

NYHETER

Över 200 personer med kopplingar till maffian har gripits i jakten på den serbiske premiärministerns mördare.

Även två av Milosevics säkerhetschefer har gripits.

Beskedet kom från landets vice premiärminister Nebojsa Covic på torsdagskvällen.

De gripna uppges vara medlemmar i en maffiagrupp eller ha kopplingar till den. De huvudmisstänkta är dock fortfarande på fri fot.

  Covic bekräftade också att två säkerhetschefer från Miloseviceran, Jovica Stanisic och Franko Simatovic, gripits för förhör.

  Efter mordet på regeringschefen Djindjic befinner sig Serbien i ett tillstånd av chock, misstro och allmän nedstämdhet. Undantagstillstånd råder och en febril jakt pågår efter de män som misstänks ha utfört dådet. Flera andra länders poliser deltar i sökandet, sade Belgrads polischef på torsdagen.

  Den biträdande premiärministern Zarko Korac meddelade att regeringen anklagar en kriminell organisation som kallas Zemun och namngav ett 20-tal av dess misstänkta ledare.

  - Det är förmodligen den mest organiserade ligan på Balkan, sade Korac.

Sköts av krypskytt

  Djindjic sköts med två skott av en krypskytt utanför regeringsbyggnaden i Belgrad i onsdags strax före ett möte med Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

  Enligt myndigheterna har en av de huvudmisstänkta varit anställd i statens säkerhetstjänst. Han uppges ha deltagit i ett antal planerade mord.

  - Den andre är en före detta befälhavare i specialstyrkorna och han är fortfarande på rymmen, sade Korac och syftade på Milorad Lukovic, mera känd som Legija, som misstänks ha utfört mordet för att stoppa Djindjics planerade offensiv mot den organiserade brottsligheten.

Krig mot maffian

  Mordet verkar emellertid ha fått motsatt effekt. Samtidigt som chock, rädsla och oro präglade serberna förklarade myndigheterna krig mot den organiserade brottsligheten.

  - Regeringen har förklarat krig mot dem, sade Korac och hävdade att Lukovics maffiagrupp, som består av drygt 200 personer, har en tydlig politisk plan mot landet bräckliga demokrati.

  - Planen var att destabilisera staten, skapa politiska konflikter, stoppa regeringens och parlamentets arbete och slutligen att tvinga fram nyval i vilka de hoppas att de gamla krafterna ska komma tillbaka, sade Korac.

  Den tillförordnade serbiske presidenten Natasa Micic har beordrat att undantagstillståndet ska vara i kraft tills mördarna grips. Samtidigt är armén satt i höjt beredskapsläge.

  Förstärkta polisstyrkor patrullerade på Belgrads gator, medan hundratals människor samlades vid mordplatsen för att visa sitt deltagande. Officiell landssorg råder i tre dagar.

  Enligt nyhetsbyrån Beta begravs Djindjic i Belgrad på lördagen. Dagen därpå samlas ledningen för Demokratiska partiet för att föreslå en ny premiärminister. En partitalesman sade på torsdagen att det reformarbete och närmande till EU som Djindjic inledde ska fortsätta.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM