USA och britterna oeniga om slutdatum

NYHETER

New York

USA står fast vid 17 mars som sista datum för Irak att undvika ett krigshot, möjligen med en mycket kort förlängning.

Storbritannien anser att fristen kan tänjas. På torsdagen fortsätter det slutna mötet i säkerhetsrådet, men ingen omröstning väntas.

Medlemmarna i FN:s säkerhetsråd sammankallades sent på onsdagskvällen i ett sista försök från USA och Storbritannien att få igenom sitt resolutionsförslag till stöd för ett krig mot Irak om inte landet fogar sig i FN:s krav.

Enligt diplomatkällor satsade Storbritannien på en förlängning av tidsfristen som satts till 17 mars, i hopp om att kunna övertala de sex medlemsländer som de måste ha med sig för att få ihop nio nödvändiga röster.

På mötet diskuterades också britternas förslag till tillägg, bland dem sex villkor som Irak måste uppfylla omedelbart för att undvika ett krig. Rådet ska dock inte rösta om villkorslistan. Den ska enligt en brittisk källa ses som ett politiskt uttalande gjort för att möta de sex ännu obeslutsamma rådsmedlemmarnas oro för att det omöjliga ska begäras av Irak.

Den brittiske ambassadörens Jeremy Greenstocks talesman sade att den 17 mars varit en "trolig tidsgräns" när resolutionsförslaget lades fram i fredags.

- Men tiden har gått sedan dess. Vi medger att det finns en begränsad tänjbarhet i detta.

USA står fast

Men USA står fast vid den 17 mars som sista datum då Irak ska ha uppfyllt FN:s krav.

Diplomater från två länder med grundläggande olika syn på Irakkrisen sade att det amerikanska sändebudet John Negroponte på mötet deklarerat att datumet ligger fast.

Till reportrar sade Negroponte att hans regering kan vara villig att tillåta en liten frist.

- Det skulle vara en verkligen mycket, mycket kort förlängning, sade han.

Negroponte tackade Greenstock för hans ansträngningar att mobilisera stöd för resolutionsförslaget men konstaterade samtidigt att den brittiska villkorslistan fortfarande var ett "icke-papper"

- Vår resolution är den enda resolutionen på bordet och vi har inte backat från tidsgränsen 17 mars.

Om den brittiska listan sade han:

- Vi har inte tillbakavisat den, vi har anbefallt den till våra rådskollegers övervägande.

Ingen torsdagsröstning

Det blir enligt Negroponte ingen omröstning i säkerhetsrådet under torsdagen.

- Tidsgränsen är förhandlingsbar, sade resolutionsförslagets tredje förespråkare Spanienambassadören Inocencio Arias, strax före det slutna mötet.

FN:s säkerhetsråd ajournerade mötet efter tre timmar på onsdagskvällen. Diskussionerna fortsätter bakom stängda dörrar klockan 15 på torsdagen lokal tid.

TT-AFP