Clinton: Ge Irak mer tid

NYHETER

NEW YORK

USA:s förre president Bill Clinton tycker att hans efterträdare ska tillåta mer tid för Iraks nedrustning för att vinna stöd från fler länder i FN:s säkerhetsråd.

Foto: AP
Bill Clinton

 I ett tal inför fackföreningsledare i Washington gav Clinton president George Bush rådet att inta en mer avslappnad attityd vad det gäller tidsplanen, skriver Washington Post på torsdagen.

  Clinton har hittills stöttat den nuvarande presidentens tuffa linje mot Irak, uttalandet var det första som tyder på att han har en annan uppfattning än Bush-administrationen.

  I sitt tal uttryckte Clinton varmt stöd för den brittiske premiärministern Tony Blairs lista med villkor som Irak måste uppfylla för att undvika krig. Clinton tycker dock att chefsvapeninspektör Hans Blix är den som ska bestämma när villkoren ska vara uppfyllda.

  - Jag hoppas att USA går med på den tidsplanen, vad den än blir, sade han.

  USA:s demokratiska parti är djupt splittrat i Irakfrågan. Clinton har tidigare tillhört hökarna. Förra månaden sade Clinton i tv-intervjuer att Saddam Hussein är en mördare och en lögnare. Han har också sagt att han tycker att Bushs agerande är det rätta.

TT:s utsända