Minst nio döda i sprängattentat i Indien

NYHETER

BOMBAY.Minst nio människor dödades och 75 skadades när en sprängladdning exploderade på ett pendeltåg i den indiska mångmiljonstaden Bombay på torsdagen, sade polisen.

Sprängladdningen var placerad i en vagn som var reserverad för kvinnor. Explosionen inträffade när tåget var på väg in till en station i ett medelklassområde i utkanten av Bombay. En stor del av dödsoffren var kvinnor.

  Den indiska polisen sade att den misstänker att den islamiska studentgruppen Simi låg bakom bombdådet. Attentatet kom en dag efter det att myndigheterna slagit till mot Simi och gripit flera av dess ledare.

  Attentatet skedde i rusningstid på eftermiddagen, när tåget var fullpackat av människor på väg hem från arbetet i centrala Bombay. Ett hundratal människor befann sig i den vagn där bomben var placerad.

  Explosionen var så kraftig att en del av vagntaket slets bort och stolarna förvandlades till en enda härva av förvridna, nedblodade metallbitar.

  Exakt hur många som dödades eller skadades gick tills vidare inte att fastslå, eftersom många attentatsoffer hade förts iväg till sjukhus av medpassagerare innan ambulanser och polisbilar hunnit till stationen.

  Bombay, som är Indiens finanscentrum, har den senaste tiden skakats av en rad sprängattentat. I januari skadades 30 människor när en primitiv sprängladdning detonerades på en gata i en av stadens förorter.

  I början av december dödades två människor och 31 skadades när en bomb slet loss bakdelen av en buss. Några dagar senare skadades 23 personer vid ett sprängattentat invid en McDonald'srestaurang.

  Ingen har tagit på sig ansvaret för något av attentaten.

  1993 dödades mer än 250 människor i en serie explosioner runt om i Bombay. De attentaten utfördes av en muslimsk kriminell liga som hämnd för hinduiska massakrer på muslimer året innan.

TT-Reuters