Tung maffiaboss greps i New York

Gudfadern Daidone, 56, misstänks för flera mord

Foto: AP
POLISEN RENSAR UPP I november i fjol greps flera medlemmar av Luchese-familjen. Här leds de ut från polisstationen i Bay Shore i New York, slagna i kedjor. I går greps familjens överhuvud. Louis Daidone.
NYHETER

NEW YORK

En av New Yorks fem tunga maffiabossar greps i går. Louis Daidone, 56, boss för Luchesefamiljen, fängslades i väntan på rättegång för mord och utpressning under en 20 år lång brottskarriär.

- Han är oskyldig, säger advokat Anthony Kombardino.

Louis Daidone, boss för den mäktiga Luchesefamiljen, greps i går.

Spekulationerna om maffians makt i New York i dag har antytt att tillståndet inte är som i "Gudfadern"-filmerna. Snarare har östeuropeiska gäng tagit makten.

Samtidigt säger andra att det är just det som är maffians trick: att låtsas som att deras dagar är över för att i lugn och ro kunna operera i den undre världen.

De senaste åren har den taktiken dock inte varit lyckad. En rad maffiabossar har ställt inför rätta och dömts.

I går greps åter igen en av de tyngsta, en man som länge utpekats som boss för Luchesefamiljen: Louis Daidone, även kallad Louis Bagels.

En rad av brott

Han var tidigare misstänkt för en rad brott som kunde ge honom 20 års fängelse, och nu har polisen grävt fram mer uppgifter.

Inför en häktningsdomare förklarade bossen att han var oskyldig, men domare Andrew Peck beslutade att han ska stanna i häkte i väntan på borgensförhandlingar på fredag.

Enligt åklagare började Daidones karriär i början av 80-talet. Daidone från Brooklyn var en enkel soldat inom familjen, sedan blev han kapten och därefter consigliere (rådgivare) innan han 1999 blev boss.

Åklagarna hävdar att han 1989 och 1990 var delaktig i morden på Thomas Gilmore och Bruno Facciola, båda knutna till hans egen familj.

1992 dömdes Vittorio Amuso, tidigare boss för Luchese-familjen, till livstids fängelse för utpressning och delaktighet i samma mord.

Bar fotboja

Sedan i december har Daidone varit fri mot en borgen på i miljon dollar, cirka 8, 5 miljoner kronor. Han bevakades med elektronisk fotboja och var förbjuden att använda telefoner eller att prata med andra än nära släktingar.

I ett uttalande konstaterar den federala åklagaren James Comey att Daidone är den tredje bossen för Luchese som åtalats under de senaste tio åren.

- Andra som aspirerar på samma position bör göra klokt i att notera sina företrädares öde.

New Yorks italienska maffiafamiljer

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM