Uppdrag: att tysta kritiken

Prospers charm gick inte hem - Sverige fortsätter kräva att Kubafången ska friges

1 av 2 | Foto: USA:S AMBASSAD
MÖTE UTAN LÖFTEN Efter starka svenska påtryckningar fick Mehdi Ghezali tillsammans med sin advokat Peter Althin träffa USA-sändebudet Pierre-Richard Prosper. Men han fick inga besked om när hans son kan få lämna Guantánamobasen.
NYHETER

Ambassadör Pierre-Richard Prosper hade bara ett uppdrag i Sverige.

Att tysta den svenska kritiken mot att USA i strid med folkrätten i mer än ett år hållit en svensk misstänkt terrorist fängslad på Kuba.

Han misslyckades.

Under 15 månader har USA mer eller mindre struntat i de svenska protesterna. Men med tiden har Sveriges kritik blivit en alltmer irriterande gaslåga i baken på herrarna i Pentagon och på amerikanska UD.

Därför byter USA taktik. Från tystnad till charmoffensiv. Givetvis utan några tankar på att göra Sverige till viljes och släppa 23-årige Mehdi Muhammed Ghezali.

Bush har skickat ett av sina välpressade och verserade sändebud för att gjuta olja på kritikvågorna.

Vi var några journalister som i går blev bjudna på lunch av Prosper i det fashionabla ambassadörsresidenset med utsikt över Djurgårdskanalen.

Prosper blev inte det minsta irriterad eller arg över kritiska frågor. Han slog fast att den svenska oron inte var baserad på fakta.

Farligt nära förbrytelser

Tålmodigt förklarade han den amerikanska ståndpunkten i tron att om han bara talade tillräckligt tydligt skulle allt bli glasklart för oss.

Inte med ett ord berörde han det faktum att USA i sin iver att bekämpa terrorism kommer farligt nära egna förbrytelser.

Han försökte få oss att förstå vilket tungt och tidskrävande arbete det är att intervjua 600 fångar.

Hur allt de säger om sina eventuella rötter i al-Qaida måste kollas och dubbelkollas.

När han kom in på Ghezali uppenbarade sig en bekymrad rynka i pannan.

Svensken samarbetar inte som han ska, enligt Prosper. Det yttrar sig i att han ibland svarar undvikande på frågor och i vissa fall inte svarar alls.

Denna brist på god vilja upptäckte amerikanerna först för någon månad sedan. Men den förs nu fram som skälet till att Ghezali inte släpps.

Kan vara farlig

Prosper fick ännu en bekymrad rynka i pannan innan han förklarade:

- Vi vill inte släppa någon som kan vara farlig. Tänk om vi friger någon och han reser till Sverige och spränger ett fotbollsstadion i luften.

Så trots att Ghezali suttit ett drygt år i en liten metallbur på Kuba har USA fortfarande inga anklagelsepunkter mot svensken. De är inte i närheten av ett åtal. Ändå finns ingen frigivning i utsikt. Det är amerikanerna som bestämmer när kriget är över.

"Vi följer lagen"

Folkrättsexperterna anser att det är en solklar överträdelse av internationell rätt. Antingen är man kriminell eller så är man krigsfånge. Några andra lägen finns inte, hävdar expertisen.

USA har uppfunnit en tredje kategori, "olagliga stridande". Såna som inte bär uniform, inte öppet visar sina vapen och på andra sätt bryter mot krigets regler.

Prosper hävdar att dessa varken omfattas av den kriminelles rätt till advokat eller krigsfångens rätt att behandlas enligt Genèvekonventionen.

- Vi följer lagen. Detta är inget vi trollat fram ur en hatt.

Den svenska regeringen lät sig inte övertygas vare sig av Prospers charm eller argument. Kravet att svensken ska friges kvarstår.

Därmed också den irriterade gaslågan i baken på Pentagon.

Wolfgang Hansson