Ingen omröstning om Irak- resolution före måndag

NYHETER

NEW YORK

Det blir ingen omröstning i FN:s säkerhetsråd på fredagen om förslaget till ny resolution om Irak, sade USA:s FN-ambassadör John Negroponte efter torsdagskvällens möte.

Men samtalen fortsätter under fredagen och helgen och USA har siktet inställt på en omröstning på måndag.

Det brittiska förslaget om en villkorslista till Irak hade enligt flera diplomater inte mer stöd efter torsdagens möte än tidigare och positionerna är fortfarande lika låsta. Inga beslut fattades under mötet.

De sex länder (Angola, Kamerun, Guinea, Mexiko, Chile och Pakistan) som tidigare inte öppet deklarerat var de står arbetar nu på en egen text som eventuellt läggs fram redan på fredagen.

- Då dagens diskussion visade att det brittiska förslaget inte har rådets stöd så är det viktigt att se vad de sex sätter ihop, sade Frankrikes FN-ambassadör Jean-Marc de la Sabliere.

- Vi är redo att arbeta med dem, påpekade de la Sabliere som också ställde frågan varför man ska gå i krig om jobbet kan göras på fredligt väg inom rimlig tid.

- Många delegationer hade åsikten att det skulle vara fel att godkänna att militärt våld används när inspektionerna är framgångsrika, sade han.

Vänta på Blix

Med adress till det brittiska förslaget sade krigsmotståndaren Tysklands FN-ambassadör Gunter Pleuger att det inte tjänar så mycket till att formulera villkor för Irak nu.

- Chefsvapenspektör Hans Blix har sagt att han ska presentera de tolv viktigaste öppna nedrustningsfrågorna och sin arbetsplan på måndag kväll eller tisdag morgon.

- Varför inte vänta på den?

Den brittiske FN-ambassadören Jeremy Greenstock konstaterade också att rådet inte är enigt och underströk att poängen med den brittiska villkorslistan är att kunna avgöra om Irak samarbetar eller inte.

Rysslands FN-ambassadör Sergej Lavrov upprepade efter mötet att hans land fortfarande är emot det brittiska förslaget och Bulgariens sändebud står fast vid att Bulgarien är villigt att stödja britterna och att de är nöjd med förslaget.

Ingen oenighet

USA:s FN-ambassadör Negroponte sade att tiden rinner ut och att det är dags för rådet att ta ansvar.

På frågan om USA kan tänkas dra tillbaka det senaste resolutionsförslaget, som indirekt godkänner ett anfall på Irak, svarade Negroponte:

- I ljuset av det brittiska förslaget ville vi gå en bit till. Vi har inte tagit resolutionen av bordet och jag vill inte spekulera bortom det.

Enligt Negroponte råder ingen oenighet mellan USA och dess allierade Storbritannien.

- Vi stödjer det brittiska förslaget och uppskattar ansträngningen, sade han.

TT:s utsända