Bengt Braun blir ny ordförande i Skandia

NYHETER

Stockholm

Det blir Bonniers starke man Bengt Braun som ska leda Skandia ur krisen.

På fredagen föreslogs han som ny styrelseordförande.

Mångmiljardförlust i fjol och ett allvarligt skadat förtroende, något som är extra känsligt för ett finansföretag. Det är vad som väntar den nye ordföranden.

- Viktigast nu är att ta tag i strategifrågorna, sade Bengt Braun vid en presskonferens på fredagen.

Att återställa förtroendet, att stå för en hög etik, står överst på Bengt Brauns åtgärdslista när han formellt väntas väljas till ny styrelseordförande vid bolagsstämman i april.

Han efterträder då Lars Ramqvist som haft det motigt de senaste åren. Först blev han rejält utskälld som ordförande för Ericsson, sen har aktievärdet även rasat för finanskoncernen Skandia.

Men Bengt Braun vill inte kommentera sin företrädare eller den tidigare ledningen, om någon ska bort eller vad som har gjorts fel. Först vill han läsa på och dessutom invänta det formella valet vid stämman. Vissa äldre beslut är han själv ansvarig för, efter sin tid som styrelseledamot under hela 90-talet innan han klev av härom året.

Tidsaspekten var en avgörande fråga för Bengt Braun när han för några veckor sedan blev erbjuden uppdraget. Han erkänner att det kan bli ett tidsdilemma att hinna med flera tyngre styrelseuppdrag samtidigt som han dessutom är vd för Sveriges största mediekoncern, Bonnier. Braun säger sig ana att han kan få mindre tid över för Bonnier:

- Det är möjligt att det blir så.

Skandias nomineringskommitté föreslår också att Leif Victorin blir ny vice ordförande. Björn Björnsson är också ett nytt namn medan Oonagh McDonald, Lars-Eric Petersson och Clas Reuterskiöld föreslås till omval. Lars Ramqvist och Melker Schörling lämnar styrelsen.

Bakom nomineringskommitténs förslag står aktieägare representerande knappt 40 procent av aktierna i Skandia.

Olle Lindström/TT