Sjukhusen är så fulla att det är farligt

NYHETER

Sjuksköterskan Jim Martinsson rullar förtvivlat runt sina patienter på Östersunds sjukhus - ofta utan att hitta någon plats för dem.

Lösningen blir ett kontor.

- Det är inte ovanligt att patienten får ligga på läkarexpeditionen bland datorerna och skrivborden, säger han till Aftonbladet.

Foto: LARS ROSENGREN
ont om plats Danderyds sjukhus är ett av många sjukhus som har problem med överbeläggning, enligt Socialstyrelsen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, då patienter tvingades sova i korridorer.

I tisdags slog Socialstyrelsen till i en halvt oanmäld granskningsraid mot 36 stora svenska sjukhus.

Resultatet:

30 av 36 sjukhus är överbelagda.

Vid 18 sjukhus vårdas patienter på fel avdelning.

- Våra farhågor om att överbeläggning är ett bekymmer inom den svenska vården besannades. Det har också visat sig att det kan medföra vissa risker, säger Staffan Blom på Socialstyrelsen.

Vad kan det röra sig om för risker?

- Vid ett sjukhus fick exempelvis en medicinpatient komma till en öronklinik där personalen inte har rätt specialkompetens. Och det kan vara ett riskmoment i sig att personen vårdas av fel personal.

Sängar på kontoret

Ett av de 30 sjukhus som har problem med överbeläggning är Östersunds sjukhus.

Jim Martinsson, sjuksköterska, berättar om kaosartade nätter, om avdelningar som stängs för att hålla budgeten. Och om hur kontor används som patientrum.

- Det blir ju lite problem att få in sängarna på läkarexpeditionen, men det går. Det är så det går när det ska sparas pengar.

Martinsson låter sorgsen på rösten när han berättar om situationen på sin arbetsplats.

- Man får aldrig någon feedback, aldrig höra att vi gjort något bra. Det vi får höra är att vi kostar för mycket.

Krav på åtgärder

Margareta Albinsson, vice ordförande i Vårdförbundet:

- Det här visar på behovet av att se över hälso- och sjukvårdsstrukturen. Man måste tänka långsiktigt och jobba förebyggande.

Socialstyrelsen ska nu sammanställa en rapport som presenteras i maj. I den kan Socialstyrelsen komma att kräva åtgärder.

Socialminister Lars Engqvist har inte gått att nå för en kommentar.

För fullt på 30 av 36 sjukhus

Claes Petersson