Tim, 21, redan krigsveteran

Småstadskillen från Texas har varit i Afghanistan och Kuwait

Foto: PETER KADHAMMAR
SÖKTE BIN LADIN Tim Foley,21, väntar i Kuwait på att anfalla Irak. Tim är redan veteran: han har varit i Pakistan och i Afghanistan där han letade efter Usama bin Ladin i 34 olika grottor.
NYHETER

EN AMERIKANSK BAS, KUWAIT.

Kuwait är det tredje landet på ett och ett halvt år där menige Tim Foley, 21, utkämpar USA:s krig mot terrorismen.

En månad efter attentaten i New York 2001 skickades hans infanteribataljon till Pakistan. De upprättade läger utanför en stad som han inte vet namnet på och väntade på klartecken att få fortsätta in i Afghanistan.

Det var första gången Tim Foley var utomlands.

Han kommer från en småstad, Grenville i Texas, där en ung grabb var tvungen att ständigt slåss för att visa att han dög. Det var i alla fall så Foley uppfattade livet. Så han hamnade ständigt i slagsmål och ett par gånger kopplades polisen in.

De där bråken var orsaken till att han blev soldat. Ty när Foleys mormor låg på sin dödsbädd bad hon honom att lova att ta värvning.

- Du behöver styrning av någon med auktoritet, sa hon.

Foley lovade, och han hade varit soldat ett drygt år när flygplanen kraschade in i World Trade Center i New York.

Pakistanier på avstånd

Pakistan var hett. Men han upplevde inte mycket av landet. Soldaterna förbjöds att söka kontakt med lokalbefolkningen och det enda han såg av den var egentligen de pakistanier som försökte smyga in på amerikanernas bas.

Var de tjuvar? Terrorister? Eller bara nyfikna? Foley vet inte. Det närmaste han kom en pakistanier var 400-500 meter. Vakterna tog hand om dem och överlämnade dem till pakistansk polis.

Efter en månad fortsatte bataljonen in i Afghanistan. Tim Foley, som inte sett mycket mer än Grenville, Texas, befann sig nu i världens medelpunkt, i alla fall om man ser det politiskt och militärt.

Han hade varit osäker på syftet med den amerikanska närvaron, men nu visste han att de skulle söka efter Usama bin Ladin, dennes medarbetare samt talibaner.

Rädd för grottorna

Bataljonen förlades uppe i bergen och rörde sig mellan olika system av grottor. De genomsökte 34 stycken och när Foley ska beskriva dem säger han: mörka och fuktiga.

Han var rädd. De visste ju inte vad som kunde finnas i de mörka och fuktiga grottorna eller vad som gömde sig i de höga och sandiga bergen.

Om han sett lite av Pakistan såg han desto mer av Afghanistan. Från bergen var det strålande utsikt över dalarna och i sin kikare kunde han se byarna långt därnere. Men de flesta verkade övergivna. De fick inte tala med afghanerna. De träffade inga. "Vi visste inte vem som var terrorist."

Det närmaste Tim Foley kom en afghan var hundra meter, en man som stod på ett fält när bataljonens konvoj passerade.

Månad lades till månad uppe i bergen.

- Det verkade som om alla afghaner är lika, säger Foley. Hemma har vi alla möjliga trosriktningar. I Afghanistan bad de på bestämda tider och då upphörde all verksamhet. Det berättade killar som varit där längre än vi. Men vi undvek att prata om dem. När vi inte arbetade försökte vi koppla av.

Efter åtta månader sändes Foleys förband tillbaka till Fort Drum, New York.

När han hade varit hemma knappt två månader skickades han hit, till Kuwait.

Vad har de för religion?

- Jag vet inte vilken religion de har här, säger han, men den är verkligen annorlunda. Allt är annorlunda. Hemma kan man bara se kameler på zoo. Här strövar de fritt. Häromdagen såg vi en skorpion som var enorm.

Foley har inte talat med någon kuwaitier, men han stod bredvid en arabisk soldat när bataljonens utrustning lastades av i en av Kuwaits hamnar. Lokalanställda serverar i den amerikanska basens mäss.

Foley trodde först att de var kuwaitier, men de kommer från Bangladesh.

Soldaterna får inte lämna basen. "Vi vet inte vad som finns där ute."

- Jag är här för att göra mitt jobb, säger Foley. I Afghanistan skulle vi fånga dem som låg bakom terrordåden. Här väntar vi mest. Vi är här så att Saddam Hussein inte ska göra några tricks.

Fru och barn väntar hemma

Hemma väntar Tim Foleys hustru och en 16 månader gammal son.

Han säger att han längtade efter dem i Afghanistan och att han längtar efter dem nu.

- Men det känns bra att vara här och göra något för mitt land.

- Vi ska se till att det inte blir några fler terrorattacker mot USA.

På kvällarna spelar han fotboll och racerspel på video.

Innan han somnar ber han alltid en bön.

Peter Kadhammar