Angelica vann en delseger

Det blir rättegång mot mobbarna

NYHETER

Den 13-åriga skolflickan Angelica Brand är på väg att få upprättelse.

Pojkarna som överföll och förnedrade henne under en rast på skolan har nu åtalats.

- Det känns som en stor seger, säger Angelicas mamma.

Foto: HÅKAN LUTHMAN
KÄMPAR TILLSAMMANS I går åtalades två pojkar som var ansvariga för det uppmärksammade övergreppet mot Angelica Brand. "Det är ju inte bara för min dotter jag har drivit detta vidare. Alla barn ska kunna gå till skolan och känna sig trygga", säger Angelicas mamma Monica Brand.

När Aftonbladet berättade om Angelica Brand som överfölls av ett gäng pojkar under en rast på Nivrenaskolan i Sundsvall i slutet av januari väckte det starka reaktioner.

Trots att polisutredningen slagit fast att hon utsatts för ett grovt övergrepp avfärdades händelsen som ett "pojkstreck" av åklagaren och han väckte därför inte åtal.

I sin kamp för upprättelse för dottern tvingades Angelicas mamma Monica Brand själv skriva till överåklagaren i Umeå och begära att ärendet togs upp på nytt.

Hennes överklagan vann slutligen gehör.

Nu har den nye åklagaren blivit klar med sin granskning. I går åtalades de två pojkarna i gänget som var över 15 år och alltså straffmyndiga när de överföll Angelica.

Åtalet som lämnats till tingsrätten i Sundsvall gäller olaga tvång alternativt ofredande.

Av de övriga pojkarna var två under 15 år vid tillfället. En femte pojke som tidigare delgetts misstanke visade sig vid kompletterande förhör inte ha varit inblandad i händelsen.

Ångrar vad de gjort

Bakom åtalet står vice chefsåklagare Bertil Månsson i Sundsvall:

- Flickan har blivit utsatt för en förnedrande behandling, det är utom allt tvivel klart, säger han.

Pojkarna har under förhör med polis erkänt vad de gjort. De är alla mycket ångerfyllda.

Straffet för olaga tvång kan bli fängelse, men då pojkarna

är minderåriga kan bara böter bli aktuellt.

- Vad det blir för straff spelar ingen roll. Men det måste bli en dom så att de och alla andra pojkar inser att det är fel att göra så här, säger mamma Monica Brand.

Thomas Gustafsson