Du är lite sent ute

NYHETER

Sällan har Göran Persson missbedömt opinionen som i Irakfrågan.

I går tvingades socialdemokraternas styrelse uppmana medlemmarna att demonstrera för fred.

Jojo.

Foto: BERTIL ERICSON/PRESSENS BILD
HAR OFLYT Göran Persson brukar vara duktig på att läsa av opinionen. Men i Irakfrågan har han missbedömt läget.

Göran Persson brukar vara en mästare på att läsa av opinionen. Att inte säga för mycket. Och inte heller för lite.

Men i Irakfrågan har han missbedömt läget. Både i allmänhet och i sitt eget parti.

När hotet av ett USA-lett krig tornade upp sig upprepade statsministern envist att Sverige hävdade FN-linjen. Alltså ställde upp bakom beslut fattade av FN:s säkerhetsråd.

Däremot hade han inga synpunkter på innehållet i besluten. Korkat eller briljant, Sverige ställde alltid upp bakom FN.

Anna Lindh ryckte ut

När regeringen kritiserades för sin velighet ryckte utrikesminister Anna Lindh ut för att ställa till rätta. Hon sa att Sverige egentligen tyckte ungefär som Frankrike. Det vill säga att vapeninspektörerna måste få mer tid.

Men inte heller det räckte för att stilla kritiken.

Nyligen tvingades Göran Persson ta ytterligare några steg in på fredsvägen. Han påstod att Sverige stödde hoten från Frankrike och Ryssland om att blockera en ny resolution i säkerhetsrådet.

I det socialdemokratiska partiet har stämningen varit lika irriterad. Vid partistyrelsens förra möte framfördes krav på större tydlighet och större engagemang från ledningen.

Vid ett extrainsatt telefonmöte i går kom klargörandet i form av ett uttalande. Socialdemokraternas medlemmar uppmanas att demonstrera för FN och för fred. Kalas.

Eftersom 100 000-tals människor över hela jorden demonstrerade för en fredlig lösning av Irakkonflikten redan för en månad sedan är uppmaningen aningen senkommen. Det betyder dock inte att den är mindre nödvändig för den interna partifriden.

Slutseglat

Missbedömningen har satt ner humöret på Göran Persson. Efter att i flera år ha seglat fram på en räkmacka har läget förändrats. Radikalt.

Ifrågasatt för en mesig och undfallande utrikespolitik. Stigande arbetslöshet. Krav på besparingar i statens budget. Spruckna vallöften. Och stigande irritation hos samarbetspartnern miljöpartiet som fått se sina hjärtefrågor strukna från listan av planerade reformer.

Det är inte lätt att vara statsminister. Åtminstone inte i motvind.

Lena Mellin