Falska Irakdokument polisanmäls

NYHETER

WASHINGTON

Senator John Rockefeller begärde på fredagen att den federala polisen FBI undersöker de falska dokument som USA använde som bevis inför FN för att Irak försökt köpa uran i Niger.

"Som ni vet har FN:s atomenergiorgan IAEA nyligen fastställt att en del av de dokument som USA överlämnat är förfalskningar", skrev den demokratiske senatorn i ett brev till FBI-chefen Robert Mueller.

Dokumenten fanns bland de handlingar som amerikanska tjänstemän använt för att försöka få säkerhetsrådets stöd för påståendena att Irak har biologiska och kemiska stridsmedel och kärnvapenprogram.

En talesman för FBI sade att polisen troligen skulle sätta igång någon form av förundersökning, bland annat för att avgöra om det är en fråga för FBI eller om ärendet ska lämnas över till säkerhetstjänsten CIA.

CIA hade inga kommentarer.

President Bush hänvisade till bevisdokumenten i sitt tal till nationen och sade att Storbritannien hade fått veta att Irak hade försökt få "avsevärda mängder uran från Afrika".

Amerikanerna säger att man inte vet vem som förfalskade dokumenten, men att de lämnades över till USA och britterna av ett tredje land - vilket vill de inte avslöja.

Rockefeller uttryckte sin oro över att förfalskningarna "kanske är en del av en större bedrägerikampanj med syfte att vilseleda den allmänna opinionen och utrikespolitiken i fråga om Irak".

TT-Reuters