Tidning hade artikel om mordet - en dag för tidigt

NYHETER

BELGRAD

Den serbiska polisen har gripit ägaren till en liten veckotidning som hade en rubrik om mordet på premiärminister Zoran Djindjic - dagen innan han blev mördad.

Ägaren och chefredaktören Gradisa Katic greps på eftermiddagen i torsdags, sade en av tidningens journalister, Zika Rakonjac. Djindjic mördades av en eller flera krypskyttar i Belgrad på onsdagen,

På förstasidan i tidningen, som fanns i tidningsstånden i tisdags, stod att läsa: " Djindjic mål för lejd mördare. Serber från Haag beordrade mordet" Artikeln syftade på de serber som står inför krigsförbrytelsetribunalen i Haag.

Rakonjac sade att han trodde att detta var skälet till att hans chef hade gripits och inte hörts av sedan dess. Men han försäkrade att artikeln var en del i en serie och att det var en ren tillfällighet att den publicerades strax före premiärministerns död.

- Vi var alla chockade av nyheten om mordet och av sammanträffandet med rubriken, sade han.

Enligt Rakonjac var artikeln den fjärde i en serie baserad på vad tidningen beskrev som "topphemliga" uppgifter. Materialet skulle ha lämnats till tidningen av serbledaren Voijslav Seselj som själv överlämnade sig till FN:s krigsförbrytardomstol förra månaden.

Den del av artikeln som rubriken byggde på citerade en hemlig agent med täcknamnet Maksa. I en rapport daterad i mitten av 2002 sade han att Djindjic fruktade att en mördare, hyrd av en av dem som han skickat till domstolen i Haag, skulle skjuta honom.

Polisen ville inte kommentera gripandet.

TT-Reuters