Utställda lik påstås vara stulna

NYHETER

BERLIN

Mannen som blivit världsberömd genom att baka in döda människor i plast och ställa ut dem misstänks för att vara liktjuv.

Journalister från tyska TV1 (ARD) har avslöjat att alla de 56 lik och 2 000 kroppsdelar från döda människor som skickats till Gunther von Hagen var stulna från Patologiska institutionen i Novosibirsk.

- Det påstods att det var döda utan efterlevande. Men vi har funnit att samtliga 56 personer hade anhöriga i livet. Patologiska institutet gav dem en urna med aska - men inte den riktiga askan, säger en åklagare i Novosibirsk till ARD.

Fick inte användas

Han påpekar att de döda inte hade gett tillstånd till att deras kroppar fick användas till forskning - ännu mindre till att bli "konstverk" på en utställning.

Gunther von Hagen ska också ha försökt övertala ryssen Alexander Sisanenkov, 44, att sälja sin döda kropp till honom. Sisanenkov ingick tidigare i det sovjetiska landslaget i basketboll. Hans längd -2,40 m - beror på en plågsam sjukdom och han lever i dag invalidiserad och utfattig i Sankt Petersburg.

"Han ville ha mitt lik"

- Det var tal om att jag skulle få gratis medicinsk hjälp. Men det visade sig att von Hagen bara ville ha mitt lik. Han erbjöd mig 200 000 kronor kontant plus tusen kronor i månaden så länge jag levde, sa Sisanenkov i tv-intervjun.

- Men efter att ha sett bilder från hans utställning tackade jag nej.

Asbjørn Svarstad