Irak utlyser krigstillstånd

NYHETER

WASHINGTON

USA:s, Storbritanniens och Spaniens toppmöte på Azorerna på söndagen ses av Irak som ett krigsråd. Saddam Hussein har utlyst krigstillstånd i landet.

Samtidigt vill Frankrike att FN:s säkerhetsråd sammanträder på ministernivå på tisdag.

Saddam Husseins dekret sent på lördagskvällen om förberedelser för att slå tillbaka visar att han ser mötet på Azorerna som det sista steget mot ett krig, säger bedömare. Och toppmötet i sig tolkas av politiker som ännu en ansträngning att få FN:s säkerhetsråd att ställa sig bakom ett krig som tycks komma allt närmare.

- Utsikterna för ett krig är nu mycket mer sannolika - och jag beklagar det mycket - men det är inte oundvikligt, sade den brittiske utrikesministern Jack Straw till BBC och tillade att tiden rinner ut för Irak.

Den portugisiske premiärministern, som skall vara med på söndagens möte på Azorerna José Manuel Durao Barroso, sade att chanserna för en diplomatisk lösning är "små, till och med minimala"

Irak förbereder sig

Irak har enligt lördagens dekret delat in landet i fyra militära distrikt under president Saddam Husseins befäl.

"Revolutionära kommandorådet har utgivit ett dekret om bildande av fyra regionala ledningar under president Saddam Hussein för att vidta nödvändiga åtgärder för att slå tillbaka och krossa alla utländska angrepp", meddelade den statliga irakiska nyhetsbyrån Ina.

Irak bjöd på lördagen också in chefsinspektör Hans Blix och Internationella atomenergiorganets (IAEA) chef Mohamed ElBaradei att komma till Bagdad så fort som möjligt för att diskutera nedrustningsfrågor.

Iraks utrikesdepartement sade i ett uttalande att inbjudan framfördes i ett brev till Blix och ElBaradei från Amer al-Saadi, president Saddam Husseins högste vetenskaplige rådgivare.

Syftet med besöket skulle enligt al-Saadi vara att "utröna sätt att påskynda samarbetet mellan Irak och de båda organisationerna på alla områden, särskilt för att verifiera frågor som herr Blix och herr ElBaradei ännu anser vara olösta",

Frankrike kräver ministermöte

De tre länder som starkast har motsatt sig ett Irakkrig - Frankrike, Ryssland och Tyskland - gick sent på lördagen ut med en gemensam appell till andra medlemmar av FN:s säkerhetsråd att stödja fortsatta vapeninspektioner i Irak och att i nästa vecka enas om en lista på krav som landet ska ställas inför. En fransk regeringstalesman sade att det ännu är för tidigt att upphöra med vapeninspektionerna och att det i detta skede inte finns något som rättfärdigar våld för att avväpna Irak. Frankrike kräver ett säkerhetsrådsmöte på ministernivå direkt efter Blix rapport i rådet på tisdag.

TT-AFP