Smittan – ett globalt hot

Flygpassagerare sprider sjukdomen - flera döda

Karta: Fredrik Persson
NYHETER

BERLIN

Den fruktade lunginflammationen har kommit till Europa.

Ambulanser och läkare väntade när Singapore Airlines flight från New York till Singapore mellanlandade i Frankfurt i går eftermiddag.

Två läkare och en kvinna fördes direkt till sjukhus. Ytterligare 155 passagerare sattes i karantän.

Foto: ap
OFFER FÖR SMITTAN En kinesisk man intensivvårdas på sjukhuset i Guangzhou i södra Kina. Mannen är en av allt fler som nu insjuknar i den dödliga lunginflammationen.

Den mystiska och extremt smittsamma och dödliga lunginflammationen som drabbat över hundra människor i Asien utgör nu ett globalt hot.

Det sa Världshälsoorganisationen WHO i går och utfärdade även en varning till världens flygbolag.

Smittan har nu spridit sig till Amerika och Europa.

Tre människor har redan avlidit - och ett stort antal kan vara smittade.

Två kanadensiska medborgare, Sui-chu Kwan och hennes son Chi Kwai Tsehar, har under de senaste två veckorna avlidit i sjukdomen i Toronto, efter att nyligen ha kommit hem från Hongkong.

Amerikan avled

Fyra anhöriga till familjen har också insjuknat och hålls nu isolerade på sjukhus. Ytterligare ett barn befinner sig dessutom på sjukhus för observation, enligt tidningen Toronto Sun.

I British Columbia i Kanada vårdas en person på intensiven.

I torsdags avled en amerikansk affärsman på ett sjukhus i Hongkong, efter att ha vistats i Vietnam och Kina.

Sjukdomen har hittills haft störst spridning i just Hongkong och Vietnam. I Hongkong har fyra sjukhus drabbats och hittills har 43 personer insjuknat.

I Hanoi i Vietnam har två sjukhus och ett 40-tal vårdanställda drabbats av smittan. Men även i Singapore, Taiwan, Filippinerna, Indonesien och Thailand har människor insjuknat.

Den manlige läkaren på flygplanet, som nu hålls isolerad på ett sjukhus i Frankfurt, hade - innan han för några dagar sedan flög från Singapore till New York för att delta i en konferens - behandlat en patient som med största sannolikhet var smittad med den mystiska sjukdomen.

Redan före avresan från New York i fredags kväll var läkaren dålig. Men mannen valde trots det att gå ombord på flyget hem, tillsammans med sin hustru och en annan kvinnlig läkare.

Sjuk på planet

På planet blev mannen allvarligt sjuk, med andningssvårigheter, hosta och hög feber. Han insåg omedelbart att han förmodligen drabbats av den extremt smittsamma sjukdomen och bad själv besättningen att kontakta hälsovårdsmyndigheterna i Frankfurt.

Nu hålls läkaren, hans hustru och hans kollega - som även de uppvisar symptom på sjukdomen - isolerade på en lokal universitetsklinik, där de behandlas av experter.

På en annan vårdavdelning står nu personal beredd att ta hand om fler drabbade.

De övriga 155 passagerarna ombord och 12 personer i besättningen hölls tillfälligt i krantän på flygplatsen eller skickades hem med tillsägelse att hålla sig hemma, uppger tyska myndigheter.

Kerstin Nilsson, Asbjörn Svarstad