Centern segrar i Finska valet

Vill regera med Social- demokraterna

NYHETER

Centern i Finland vann söndagens riksdagsval, men det var sent på söndagskvällen inte klart om landet därigenom också får sin första kvinnliga statsminister.

Foto: Reuters
Centerns Anneli Jäätteenmäki.

När röstsammanräkningen närmade sig slutet vid 22-tiden ville jublet aldrig sluta på Centerns valvaka.

  - Kära vänner, vi gjorde det, sade en omtumlad Anneli Jäätteenmäki medan hon försökte manövrera mellan alla blomsterkvastar som sträcktes mot henne och göra sin röst hörd i det öronbedövande jublet.

  Båda S och C ökade sina röstetal och mandat, medan de övriga regeringspartierna gick tillbaka. Valets stora förlorare är konservativa Samlingspartiet, men också det lilla Svenska folkpartiet fick vidkännas förluster.

  Det finländska riksdagsvalet blev en rysare. Allteftersom röstsammanräkningen fortskred minskade avståndet mellan huvudrivalerna, s och c.

  Kort före klockan 22 svensk tid förklarade en trött statsminister Paavo Lipponen under anhängarnas jubel i Folkets hus att socialdemokraterna visserligen vunnit valet men att "det återstår att se om vi därmed besegrat alla motståndare". Då, när över 99 procent av rösterna hade räknats, skiljde bara 0,3 procent de båda partierna åt. Centern låg på 24,8 procent, Socialdemokraterna på 24,5 procent.

  Lipponen ville inte binda sig för något regeringsalternativ utan höll dörren öppen för alla alternativ. Först senare i veckan klarnar regeringsalternativen.

  Jäätteenmäki var mera uttalad och sade att väljarna visat att den vill ha en regering där centern och socialdemokraterna deltar.

  Samlingspartiets tillbakagång med en trolig förlust på sex mandat betecknades till och med i de egna leden som en brakförlust. På partiets valvaka sjönk stämningen snabbt som en sten.

  Lika besvikna reaktioner fanns på Svenska Folkpartiets valfest, som snabbt förvandlades till sorgemöte när det framgick att partiet troligen inte fått något tillbaka för att man försökt göra inbrytningar bland finskspråkiga väljare. I stället förlorar partiet nu troligen två av sina elva mandat.

Resultat av riksdagsvalet i Finland

TT

ARTIKELN HANDLAR OM