Bush: Sanningens stund är kommen för Irak

Saddam: Irakiska styrkorna kommer att strida "varsomhelst i världen"

NYHETER

När FN:s säkerhetsråd träffas på måndagen är sanningens stund kommen. Irak måste nedrusta eller nedrustas med våld, sade den amerikanske presidenten George W Bush efter ett möte med allierade på Azorerna på söndagskvällen.

Foto: AP
George Bush i dag.

USA:s, Storbritanniens och Spaniens högsta ledare samlades till toppmöte om Irak på den portugisiska ögruppen Azorerna - ett möte som Irak enligt bedömare uppenbarligen såg som sista steget mot ett krig.

  - Måndagen är en sanningens stund för världen. Irak måste nedrusta eller nedrustas med våld, sa Bush vid ett tal efter samtalen på Azorerna, och fastslog att det blir sista tillfället för en omröstning om en andra Irakresolution i säkerhetsrådet.

  FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda på måndagen för att diskutera fransk-tysk-ryska förslag om ett tidsschema för Iraks nedrustning. Detta trots att USA insisterat på att det inte längre är aktuellt med diplomati för att lösa Irakfrågan.

Ultimatum till Saddam Hussein

  Bush sade att Frankrike har "visat sina kort" när landet tidigare meddelade att det kommer att använda sitt veto för att blockera en krigsresolution. På måndagen får världen se om fransmännen står fast vid sitt hot, menade Bush.

  - FN måste göra sitt jobb i morgon, sade han och hoppades att FN ska spela en viktig roll i Irak efter Saddam Husseins fall. Kriget kan emellertid undvikas genom att Saddam Hussein lämnar Irak och går i exil, sade Bush.

  Även Tony Blair tog till orda vid presskonferensen. Han sade att Saddam Hussein står inför ett ultimatum som världssamfundet står bakom.

  Bush beskrev Saddam Hussein som "en fara för sina grannar och en terrorns sponsor, han är ett hinder för fred i Mellanöstern". Bush sade att USA så fort som möjligt kommer att verka för att tillsätta en irakisk övergångsregim som får bygga ett fritt Irak. De irakiska naturtillgångarna ska användas för det irakiska folkets bästa.

Irak redo inför anfall

  Den irakiske presidenten svarade på krigshoten med att försäkra att de irakiska styrkorna kommer att strida "varsomhelst i världen där det finns himmel, land och vatten" om USA invaderar landet, skriver AP.

  Samtidigt uppgav landets utriksminister Naji Sabri att Irak är redo för krig och att Bagdad har distribuerat matransoner som ska räcka i mer än fem månader för folket.

Israel-Palestina-konflikten

  Den spanske premiärministern José Maria Aznar, som talade efter Bush, sade att både han, Bush och Tony Blair varit överens om nödvändigheten att lösa Israel-Palestina-konflikten. Aznar betonade att en tvåstatslösning är nödvändig för att lösa konflikten mellan israeler och palestinier.

  Irak ämnar om "två dagar" lägga fram en rapport om sitt lager av mjältbrandsbakterier som den irakiska regimen uppger att den förstörde 1991, uppgav en diplomatkälla på söndagen. Samtidigt sade Unmovics talesman i Bagdad, Hiro Ueki, att Irak fortsätter att skrota al-Samoud 2-robotar.

TT-AFP