Två nya offer för epidemin

Fler larm i Europa i natt – beredskapen höjs

NYHETER

BERLIN/STOCKHOLM. Ytterligare två personer har insjuknat i den mystiska asiatiska lunginflammationen SARS.

Det senaste offret är en ung kvinna från Slovenien som kom hem från Vietnam för tio dagar sedan.

WHO säger att sjukdomen är ett hot mot världshälsan.

- Världen måste gå samman för att finna sjukdomens orsak, bota de sjuka och stoppa spridningen, säger WHO-chefen Gro Harlem Brundtland.

Hittills har den mystiska lunginflammationen krävt minst nio liv.

Nu inför flera EU-stater hälsokontroller på flygplatserna.

Kvinnan i Slovenien vårdas på ett sjukhus i Ljubljana.

- Vi har uteslutit alla andra kända former av lunginflammation, sa Sloveniens sjukvårdsminister i ett tv-sänt tal i går kväll.

- Kvinnan hålls isolerad och alla som har varit i kontakt med henne hålls under uppsikt och uppmanas att inte vistas utomhus.

Det andra offret är den 62-åriga svärmodern till den 32-årige läkare som insjuknade på flyget från Singapore till Frankfurt i fredags.

Alla på planet isolerades

Läkaren togs direkt från planet till sjukhuset. Hans gravida hustru, även hon läkare, och svärmodern isolerades också. Läkaren berättade att han hade behandlat två patienter från Hongkong strax innan han satte sig ombord på Singapore Airlines flight SQ 25.

Han blev snabbt dålig och insåg att han kunde ha smittats av den fruktade lunginflammationen.

Läkaren sa åt besättningen att omedelbart larma hälsovårdsmyndigheterna i delstaten Hessen.

Först bestämde myndigheterna att alla 155 passagerarna skulle hållas isolerade i en vecka.

- Men vi insåg snabbt att det inte var någon bra idé. Risken för att någon skulle ha smittats ombord bedömer vi som ytterst liten. Vi vet inte ens om det handlar om den nya formen av lunginflammation, säger en talesman för Hessens hälsominister.

Men nu när svärmodern blivit sjuk kommer reaktionerna.

I Rom och Milano måste alla som kommer från utlandet gå igenom en medicinsk undersökning.

Myndigheterna i London uppmanar alla som nyligen kommit från ett asiatiskt land att omedelbart söka läkare om de skulle känna sig dåliga.

Hög beredskap i Wien

På flygplatsen i Wien står läkare beredda. Ingen passagerare som kommer från Kina eller Singapore får sätta sin fot i landet innan en läkare undersökt dem. Passagerarna måste dessutom uppge sina adresser så att de snabbt kan spåras upp och undersökas igen om sjukdomen skulle bryta ut i landet.

I Frankrike har myndigheterna snabbt gjort i ordning åtta sjukhus så att de snabbt kan ta emot, behandla och framför allt isolera personer med lunginflammation.

Svenska Smittskyddsinstitutet har skickat ut ett nyhetsbrev till alla infektionskliniker som varnar för sjukdomen.

SAS flyger till Peking

SAS som flyger till Peking har i dagsläget inga planer på att ställa in några flyg. Trots att många passagerare kan tänkas komma från de smittade områdena.

- Vi har inte fått några andra rekommendationer, varken från UD eller från IATA - den internationella lufttransportfederationen, säger Eva Hjelmér på SAS.

Arlanda har för närvarande inga planer på att införa hälsokontroller för alla som kommer från Asien.

- Men gör UD eller Smittskyddsinstitutet bedömningen att det behövs kommer vi naturligtvis att snabbt göra som de säger, säger Karin Magnusson på Luftfartsverket.

Minst nio döda – hundratals sjuka

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM