”Sverige måste tala för fred”

Världen beredd på demonstrationer om kriget bryter ut

NYHETER

Demonstrationer mot krig kommer att hållas i Stockholm och runt om i världen samma dag ett eventuellt krig i Irak bryter ut.

Det säger Jan Lönn i Nätverket mot krig.

- Sverige måste ta alla chanser att tala och agera för att undvika krig, säger han.

Samma dag som ett eventuellt krig i Irak bryter ut kommer en demonstration mot kriget att arrangeras i Stockholm, och samtidigt kommer möten kommer att hållas runt om i Sverige.

Nätverket mot krig är en del av ett större internationellt nätverk och liknande demonstrationer planeras runt om i världen.

Sverige agerar för svagt

Men fortfarande hoppas man att kriget ska gå att stoppa. Nätverket kräver att Sverige ska begära ordet i FN:s säkerhetsråd och tala för fred, och att Sverige tillsammans med andra medlemsländer ska ta initiativ till ett bråskande extramöte i FN:s generalförsamling för att samla medlemsstaterna mot krigshotet.

Jan Lönn tror att Sveriges röst har betydelse trots att vi inte är medlemmar i säkerhetsrådet, och han tycker att regeringen agerat för svagt internationellt.

- Sverige har hittills inte gått ut aktivt internationellt för att samla likasinnade och försöka avvärja krigshotet, säger han.

Han är besviken över hur Sverige agerade under säkerhetsrådets öppna debatt förra veckan. Sverige lät sig nöja med ett svagt och oprecist uttalande från EU, medan de europeiska stater som stöder USA:s och Storbritanniens krigsplaner begärde ordet, säger Jan Lönn.

- Vi måste ta alla möjligheter att tala och agera för fred.

Webbradio

Lyssna på intervjun med Jan Lönn, ordförande i samordningsgruppen för Nätverket mot krig

Anna Hjalmarsson