Tolv dödade i oroligheter i Gaza och på Västbanken

NYHETER

Gaza

En tvåårig flicka och minst nio andra palestinier dödades under israeliska räder i Gazaremsan på måndagen, uppgav vittnen och palestinska sjukvårdskällor.

På Västbanken dödades ytterligare två palestinier under måndagen.

Sju av dödsoffren krävdes under den eldstrid som utbröt när ett 30-tal israeliska pansarfordon före gryningen trängde in i flyktinglägret Nuseirat nära staden Gaza.

- Ge upp, tänk på dina barn, ropade en israelisk officer åt Mohammed al-Saafin, enligt tidningen Haaretz en lokal ledare för al-Aqsa-martyrernas brigader, efter det att hans hus omringats av soldater.

al-Saafin svarade med skottsalvor från sin Kalasjnikov-karbin från hustaket, varpå han sköts ihjäl av israeliska soldater. Därefter sprängdes huset.

Två döda på Västbanken

De sex andra palestinierna sades ha dödats under inbrytningen i Nuseirat, däribland en tvåårig flicka och en 13-årig pojke. Under oroligheterna skadades ytterligare 17 människor, däribland tre vars tillstånd fortfarande är kritiskt.

De israeliska styrkorna utgick från bosättningen Netzarim, tre kilometer norrut. Enligt armékällor var syftet med räden att gripa palestinier som var skyldiga till attacker mot israeler.

Ett par timmar senare utbröt enligt AFP skottlossning i Beit Lahia i norra Gazaremsan, när israeliska soldater beordrade invånare att samlas i en skola. Två palestinier uppgavs ha dödats i skottväxlingen och senare på måndagen dödades ytterligare en palestinier av israeliska soldater, enligt palestinska sjukhuskällor.

Dödsoffer krävdes även i byn Saida på norra Västbanken när två palestinska extremister dödades i en explosion orsakad av israelisk militär, sade medlemmar av al-Aqsa-martyrernas brigader till AFP.

Parlamentsledamot gripen

En talesman för den israeliska armén uppgav för AFP att 21 extremister från Islamiska jihad och Hamas gripits under natten mot måndagen på Västbanken och i Gazaremsan. En av de gripna var enligt palestinska säkerhetskällor den palestinska parlamentsledamoten Hossam Khadr.

Under de senaste veckorna har Israel trappat upp sina räder i Gazaremsan, för att slå mot de militanta grupperna Hamas och Islamiska jihad som har sina maktcentra där.

TT-Reuters