Irak-kriget svår prövning för FN

Anders Mellbourn, Utrikespolitiska institutet: Stormakterna har inte agerat ansvarsfullt

NYHETER

Tiden för diplomati är över i Irak.

Men för FN har prövningen bara börjat.

– Om FN-systemet ska fungera så måste stormakterna försöka agera ansvarsfullt. Och det har de inte gjort, säger Anders Mellbourn, chef för Utrikespolitiska institutet, till aftonbladet.se.

Sammanbrottet i FN:s säkerhetsråd är ett faktum. USA, Storbritannien och Spanien har dragit tillbaka sitt resolutionsförslag och nu ger man Saddam Hussein ett ultimatum:

Om han inte lämnar makten går man till anfall – utan förnyat stöd från FN.

”En oerhörd händelse”

– Det är en oerhörd händelse för den rådande världsordningen, säger Anders Mellbourn.

Han ser de två lägren låsa sig allt hårdare i sina positioner – och slipa sina argument.

USA, Storbritannien, Spanien och Portugal kan säga att man efter tolv år med Saddam Hussein vill få ett slut på ett sanktionssystem som inte fungerar och som är ett lidande för befolkningen, få bort en regim som hotar militärt och som stör världsordningen. Då får FN inte chansen att ställa upp.

Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina kan säga att den största makten – USA – helt tar rätten i egna händer. När man inte får ett ja i säkerhetsrådet så går man sin egen väg.

Många får dela på skulden

Anders Mellbourn menar att det i dag är många som får dela på skulden.

– USA valde en väg som man inte tog till vägs ände. Man hade kunnat fortsätta inspektionerna utan att de misslyckats dramatiskt, säger han.

– Men Frankrike kan inte lämnas utan klander. Man sa tidigt att man i varje situation skulle använda sitt veto.

Det är klart att detta kommer att påverka FN i framtiden. Men Anders Mellbourn säger att är svårt att säga vad som varit mest skadligt för FN – om världen hade gått med på alla USA:s krav eller om USA, som nu, tvingats agera utan förnyat stöd.

– FN:s anseende ökar sannolikt i de mest maktlösa och radikala länderna. Man kanske kan återgå till att inte se FN som ett instrument för USA, säger Anders Mellbourn.

Läs också:

Mattias Lundell