Paniken för ett krig sprider sig

Folket som inte flytt hamstrar vatten och mat

NYHETER

BAGDAD

Kriget närmar sig - och i natt steg desperationen hos Bagdadborna.

Panikslagna människor bunkrar nu bensin, vatten och matkonserver.

Trots oron stannar de mänskliga sköldarna Sigge Andersson, 19, och Julia Schafferer, 20, från Borås kvar i Bagdad.

Foto: AP
hamstrare Marknaden i Bagdad. Människor handlar så mycket mat som möjligt. Alla är rädda för ett förestående krig.

Desperationen och pessimismen hos Bagdadborna var i går större än någonsin.

- Ska jag vara riktigt ärlig så mår jag väldigt, väldigt dåligt, säger en Bagdadbo.

Vid bensinstationerna i staden ringlade i natt köer med hundratals bilar i ett sista försök att bunkra bensin. Samtidigt har priset på vatten stigit dramatiskt.

CNN lämnar landet

Medan den amerikanska tidsinställda bomben tickar förbereder sig den irakiska befolkningen och hundratals utländska journalister - bland annat CNN - och hjälparbetare på att lämna landet. Flera stora nyhetsstationer, bland annat ABC och IPN, har redan flytt.

Enligt den amerikanska fredsorganisationen Voices in the wilderness som har goda kontakter med både den irakiska regimen och FN, kommer det första anfallet att äga rum i dag.

Enligt flera rykten ska FN-inspektörerna lämna Irak i dag. Tecknen på oro är många och allt fler vill lämna landet.

Men inte Sigge Andersson, 19, och flickvännen Julia Schafferer, 20, båda från Borås, som befinner sig i Bagdad tillsammans med tre andra svenskar.

"Sköldarna" stannar

De är där som mänskliga sköldar. Och de tänker stanna.

- Vi är här för att stoppa kriget. Jag känner att jag har ett enormt stöd av min familj och mina vänner i Sverige. Det är lättare att vara i Bagdad tack vare att Julia är med mig, säger Sigge.

Han berättar att drivkraften är att stoppa kriget. De har båda en stark tro på att deras insats kan hindra en amerikansk attack.

- Det kommer att bli svårt för USA att rättfärdiga kriget om västerlänningar dör, säger han.

I förrgår deltog de i en massiv fredsdemonstration i Bagdad som arrangerades av flera fredsrörelser.

En journalist från Chicago Tribune som kom till Irak i förrgår börjar redan planera flykten ut ur landet.

- Jag vill inte fastna i Irak, säger han.

Aftonbladet har besökt al-Rashid-hotellet som blev världsberömt under Gulfkriget 1991 när CNN:s reporter Peter Arnett rapporterade härifrån i direktsändning till hela världen.

Ett stenkast från hotellet ligger parlamentet.

Bara för några dagar sedan rådde här en febril aktivitet. Men i förrgår fick gästerna veta att CNN:s journalister tänkte flytta. Då började fler och fler journalister lämna hotellet.

Miljoner utan vatten

I förrgår anlände Fabio Albert, president för den italienska hjälporganisationen A Bridge To, till Bagdad. Han säger att mellan fyra och fem miljoner irakier kommer att bli utan vatten som en följd av kriget. Det kommer därmed att kräva fler offer än kriget självt.

Enligt Fabio Albert ska FN minska sin personal vid första tecknet på att konflikten börjar. Själv kommer A Bridge To att behålla två personer i Bagdad for att bistå den irakiska befolkningen. Normalt har de sju personer i Bagdad och 14 i Basrak. Huvudstyrkan består dock av irakier.

Svårare att arbeta

Om den amerikanska armén tar kommandot över internationella organ som FN och Röda korset kommer biståndsarbetet att försvåras avsevärt. Ett som han anser troligt scenario om organisationerna låter sig kontrolleras av USA är att man inte kan distribuera mat, medicin och el. Eftersom alla vattenverk använder elektriska pumpar är elektricitet livsviktigt.

Förutspår du en mänsklig katastrof?

- Ja. Det är mycket troligt, säger Fabio Albert.

Urban Hamid