Bush gav FN 24 timmar – Frankrike står fast

NYHETER

WASHINGTON

Den amerikanske presidenten gav på söndagen FN ett dygn att ställa sig bakom ett krig mot Irak. Men Frankrikes president svarade omedelbart:

Vi står fast vid vårt beslut om veto.

- När FN:s säkerhetsråd träffas på måndagen är sanningens stund kommen. Irak måste nedrusta eller nedrustas med våld, sade den amerikanske presidenten George W Bush efter mötet med allierade Storbritannien och Spanien på Azorerna på söndagskvällen.

Och den brittiske premiärministern förtydligade:

- FN måste bestämma sig i natt. Valet är enkelt. Folk måste avgöra om en andra resolution ska tillåtas bli så skarp så att det framgår att det är ett verkligt ultimatum. Och det där måste klarläggas i natt, sade han.

FN:s säkerhetsråd sammanträder klockan tio på måndagsförmiddagen lokal tid att diskutera fransk-tysk-ryska förslag om ett tidsschema för Iraks nedrustning. Detta trots att USA insisterat på att det inte längre är aktuellt med diplomati för att lösa Irakfrågan.

Snabbt franskt svar

Bush sade att Frankrike har "visat sina kort" när landet tidigare meddelade att det kommer att använda sitt veto för att blockera en krigsresolution. På måndagen får världen se om fransmännen står fast vid sitt hot, sade Bush.

Men världen behövde bara vänta någon timme innan president Jaques Chirac deklarerade sitt beslut.

Han försäkrade åter att Frankrike är berett att använda sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd för att stoppa en resolution som banar väg för ett krig i Irak.

I en tv-intervju sade Chirac att Paris står fast vid sin vägran att stödja ett anfall på Bagdad nu och i stället väljer den diplomatiska vägen.

- Frankrike är inte pacifistiskt. Vi är inte heller anti-amerikaner. Vi kommer inte att använda vårt veto för att gnata på eller förarga USA. Men vi känner att det finns en annan möjlighet, en annan väg, en annan normal väg, en mindre dramatisk väg än krig, sade han i en utskrift av intervjun som skickades ut från presidentens kansli.

Order om evakuering

USA beordrade strax efter mötet på Azorerna alla diplomater som inte har nyckelposter och alla anhöriga till anställda på ambassaderna att lämna Israel, Syrien och Kuwait.

I evakueringsordern skriver utrikesdepartementet att beslutet fattats eftersom krigshotet mot Irak kan utlösa "anti-amerikanska aktioner med kemiska och biologiska vapen."

Liknande beslut fattades dagarna före Gulf-kriget 1991.

Uttalandet följdes av allvarliga uppmaningar till amerikanska medborgare att ställa in alla planer på att resa till de tre länderna och till amerikaner som redan är där att genast ge sig iväg.

I en intervju i CNN sade utrikesminister Colin Powell att det var dags för FN-personal, journalister och hjälparbetare att lämna eller förbereda sig att lämna Bagdad.

Departementstjänstemän sade att de väntade att evakueringsorder mycket snart skulle utfärdas för flera andra länder som hamnar i frontlinjen vid ett krig.

TT-AFP