UD uppmanar svenskar lämna Irak och Kuwait

Avråder från resor till Jordanien och andra länder i Mellanöstern

NYHETER

STOCKHOLM

Svenska UD uppmanar svenskar som befinner sig i Irak och Kuwait att lämna dessa länder och avråder från resor till Jordanien och flera andra länder i Mellanöstern.

Bakgrunden är givetvis det väntade kriget mot Irak. UD har nu skärpt sina tidigare varningar för att resa till Irak och Kuwait. UD uppmanar svenskarna där att lämna dessa länder.

Listan över länder dit UD avråder svenskar från att resa blir allt längre.

På listan finns andra delar av Mellanöstern, som södra Libanon och Israel samt de palestinska områdena och Jerusalem.

UD avråder också från resor till länder som hamnat i farozonen på grund av hotet om terrorbetingat våld. De är Afghanistan, Pakistan och delar av Filippinerna.

Dessutom varnar UD resenärer till Thailand och Indonesien. UD avråder inte från resor dit utan uppmanar resenärer att iaktta försiktighet.

Skillnaden mellan avrådan och varning kan ha betydelse för de ekonomiska villkoren för resenären. Han eller hon har rätt att få tillbaka pengarna för en betald paket- eller charterresa till en plats dit UD avråder från att resa. Det gäller inte vanlig reguljär biljett.

Samma rättigheter gäller däremot inte automatiskt om UD bara utfärdat en varning.

Andra länder dit UD avråder svenskar från att resa:

Elfenbenskusten (inbördeskrig), Indien (politiska och religiösa motsättningar i flera områden), Liberia (inbördeskrig), delar av Makedonien (etniska fientligheter), Kosovo, sydöstra Serbien och Montenegro (spänt), Nepal (inbördeskonflikt), delar av Ryssland (Kaukasusområdet), Salomonöarna (kriminalitet) och Venezuela (politiska oroligheter).

Extern länk

Thomas Höjeberg/TT