FN lämnar Irak

Vapen- inspektörerna började packa under eftermiddagen

Foto: REUTERS
FN:s generalsekreterare Kofi Annan meddelade på måndagskvällen att all FN-personal nu lämnar Irak.
NYHETER

Nu lämnar all FN-personal Irak.

– Jag har just meddelat säkerhetsrådet att vi kallar all vår personal ur Irak, säger Kofi Annan i kväll.

I Bagdad har inspektörer redan börjat packa.

Foto: AP
En konvoj med FN-personal som under dagen lämnat Irak anländer till Kuwait City.

Nyhetsbyrån AP rapporterade i eftermiddag att inspektörerna har börjat packa och förbereder sig på att lämna Bagdad. Och i kväll meddelade Kofi Annan att all FN-personal tas hem med omedelbar verkan.

Vid en presskonferens meddelade generalsekreteraren samtidigt att alla insatser i landet avbryts.

– Det betyder att program som ”Olja mot mat” avbryts. När vi inte har inspektörer i landet kan vi heller inte kontrollera att programmet efterlevs.

– Det betyder dock inte att FN inte kommer att hjälpa det irakiskas folket om kriget kommer till Irak. Vi kommer hitta sätt att hjälpa till.

Beskedet visar på den svåra situation FN har hamnat i. Inför hotet om ett krig tvingas man nu backa ut ur Irak.

– Det är väldigt märkligt att Kofi Annan nu tvingas ta FN-inspektörerna ut ur landet och avbryta programmet Olja för mat – när det pågår en process som FN har beställt, säger Anders Mellbourn, chef för Utrikespolitiska institutet, till aftonbladet.se.

– Man äventyrar inte sin personal och vill inte ta den typen av polemik med USA, men Hans Blix och Mohamed ElBaradei kunde ha sagt att man håller på så länge man har ett uppdrag av säkerhetsrådet.

USA uppmanade FN

Beskedet kommer efter USA:s uppmaning till FN att lämna Bagdad och kort efter det att amerikanska UD i går beslutade att kalla hem all personal och alla familjemedlemmar som inte behöver vara i Israel, Kuwait och Syrien.

Tidigare på måndagen bekräftade Mohamed ElBaradei, chef för atomenergiorganet IAEA, att man sent i natt fick varningen:

– Jag fick rådet från den amerikanska regeringen att ta ut våra inspektörer ur Bagdad, sa ElBaradei vid ett möte med IAEA:s högsta ledning.

Persson: "Konfliktnivån höjs"

Statsminister Göran Persson oroas av uppgifterna om att USA har uppmanat FN:s vapeninspektörer att lämna Irak.

– Jag tror att det ingår i den psykologiska uppbyggnad som nu pågår där konfliktnivån höjs. Men inspektörerna tar naturligtvis bara direktiv av FN, säger statsministern till TT.

– Men det är en allvarlig och farlig situation. De närmaste dagarna kan det gå över i något annat, fortsätter Göran Persson.

Han vill inte bedöma om detta är det sista medlet i de diplomatiska påtryckningarna mot Saddam Hussein eller om det är vägen in i kriget.

– Jag vet faktiskt inte. Men hela situationen är farlig, det går åt fel håll.

UD:s uppmaning till de svenskar som befinner sig i Irak och Kuwait att lämna länderna tycker Göran Persson är rimlig.

– Det är väl en försiktighetsåtgärd som är minst sagt rimlig i det här läget, säger Persson.

Kan lämna inom 48 timmar

FN har tidigare tvingats ut ur Irak snabbt. I december 1998 lämnade man Bagdad samma kväll som USA och Storbritannien slog till i ett luftanfall – efter anklagelser om att Saddam Hussein inte samarbetade med FN. En evakuering skulle nu bli lätgtare än på länge, eftersom FN-inspektörerna för tillfället är ovanligt få i landet. Anledningen är att personalen roterar var tredje månad och att man just nu är inne i en sådan period. Enligt AP finns drygt 60 FN-inspektörer i landet.

Uppgifter sa tidigt att FN behövde 48 timmar för att lämna landet, men inspektörernas talesman Hiro Ueki säger att man kan lämna redan i morgon.

Mattias Lundell, TT