Börsyra och sänkt oljepris

Marknaden räknar med kort krig i Irak

NYHETER

Investerare världen över reagerade på måndagen kraftigt på att ett krig i Irak kan bryta ut redan denna vecka.

De flesta räknar med ett kort krig vilket ledde till att både aktier och dollarn gynnades.

Världsmarknadspriset på råolja sjönk, medan guldet gick upp i pris.

- Kortsiktigt kommer både börskurser och räntor att stiga nu när alla vet att det blir krig, säger Åke Gustafsson, ränteexpert på Föreningssparbanken.

Förklaringen är att osäkerheten om kriget nu anses vara borta, vilket kortsiktigt är positivt för kursutvecklingen på världens börser. Men det dröjer inte länge innan både aktiekurser och räntor faller igen till följd av svaga bolagsrapporter och den dystra konjunkturen, enligt Åke Gustafsson.

Han räknar med att Riksbanken kommer att sänka räntan med 0,25 procentenheter på tisdag. Och det kan bli ännu en sänkning nästa vecka, då amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed), väntas göra en säkerhetssänkning som efter terroristattackerna mot USA den 11 september 2001.

- Sänker Fed kommer också Europeiska centralbanken att sänka räntan och sannolikt vår egen Riksbank, säger Gustafsson.

Stor osäkerhet

Klas Eklund, chefekonom på bankkoncernen SEB, tycker inte man ska fästa för stor vikt vid kraftiga svängningar inför och under det väntade kriget.

- Man kan inte fästa allt för mycket vikt vid dag-för-dag-rörelser på marknaden i nuläget. Osäkerheten är väldigt stor. Vad som har hänt i dag är att det blivit klart att det blir krig inom två till tre dagar. I och med detta vet man att det sega diplomatiska spelet inte kommer att bli långvarigt. I den meningen har en osäkerhetsfaktor fallit bort, säger Eklund.

- Det är klart att ingen vet hur ett krig kommer att gå, men sannolikheten för att kriget blir ganska kortvarigt bedöms ändå som hög. Det är det som marknaden studsar på, tillägger han.

Eklund tror dock att det även med ett kortvarigt krig finns anledning till oro för världsekonomin.

- Tyskland är i stagnation. Japan är i recession. De finansiella obalanserna i USA är djupa. Det finns inget tydligt draglokomotiv i ekonomin när kriget är över, säger han.

Oljepriset ned

Medan de ledande börsindexen i världen gick upp med dryg tre procent och räntorna steg, sjönk världsmarknadspriset på råolja både i London och New York på måndagen. Brents råolja för majleverans föll med 65 cent till 29:48 dollar per fat, medan råoljeterminen för majleverans på Nymex-börsen i New York sjönk 76 cent till 34:95 dollar per fat.

Samtidigt stärktes dollarn kraftigt mot andra ledande världsvalutor. Mot euron steg dollarn till 1:064 dollar per euro. Mot kronan steg dollarn till 8:68 kronor per dollar.

Även guldmarknaden skakades om av den upptrappade krigsfebern. På råvarumarknaden i New York steg guldterminen för aprilleverans med 60 cent till 337:20 dollar per uns.

Läs också:

CG Ström/TT Joakim Goksör/TT