Robin Cook avgår i protest

”Det är med tungt hjärta jag röstar mot regeringen”

NYHETER

Irakkrisen har skakat premiärminister Tony Blairs regering.

Nu har den kostat sin första minister – i dag avgick Robin Cook.

– Det är med tungt hjärta jag i morgon kommer att rösta mot regeringen, säger han i kväll.

Foto: AP
Robin Cook lämnade Downing Street redan före dagens krismöte i det brittiska kabinettet.

Robin Cook var en av Tony Blairs absolut tyngsta och viktigaste ministrar. Han var utrikesminister i Blairs första regering och fungerade de sista åren som samordningsminister och gruppledare för Labour i parlamentet.

– Blair, Gordon Brown och i viss mån Robin Cook var det nya Labour, säger Anders Mellbourn, chef för Utrikespolitiska institutet, till aftonbladet.se.

Bara minuter före måndagseftermiddagens krismöte i det brittiska kabinettet (regeringens inre krets) mötte Cook premiärministern. Beskedet var väntat – Robin Cook lämnade sin avskedsansökan i protest mot planerna på ett krig mot Irak.

– Frågan är om Blair plockade bort Cook eftersom han visste att han skulle behöva driva en hårdare utrikespolitik, säger Anders Mellbourn.

”Kan inte ta kollektivt ansvar”

När Robin Cook i dag lämnade Downing Street sa han:

– Det är med tungt hjärta som jag i dag har avgått från kabinettet.

Och fortsatte:

– Jag kan inte vara med och ta kollektivt ansvar för beslutet

Robin Cook visste vad han tog ställning till. Samtidigt som kabinettet möttes på Downing Street förklarade Storbritanniens FN-ambassadör Jeremy Greenstock att tiden för diplomati runnit ut – och att Storbritannien, USA och Spanien dragit tillbaka sitt andra resolutionsförslag.

Pressen har varit stor på Robin Cook. Innan beslutet kom duckade han hela dagen frågor om när han skulle lämna regeringen.

I stället förklarade Robin Cook sig på måndagskvällen inför parlamentet. Och han fick stående ovationer när talade mot kriget:

– Varken det internationella samfundet eller det brittiska folket är övertygade om att det ett anfall mot Irak är bråttom eller tvunget, sa han.

Robin Cook menar att regeringen – efter allt arbete som lagts ned på en andra resolution – kan ”låtsas som om den inte hade haft någon betydelse”.

Hårt slag för Blair

Hans avgång är ett hårt slag för Tony Blair. Robin Cook är allmänt respekterad som en skicklig debattör och duktig politiker. Tidigare kabinettmedlemmen Chris Smith säger till BBC att hans beslut var ”mycket hedervärt”:

– Han är en mycket erfaren, duktig och betydelsefull person och hans avgång är en stor förlust för regeringen.

Klart är att Irakkrisen skakat Tony Blairs regering. Biståndsminister Clare Short har tidigare hotat avgå och hon uppges nu ha tagit natten på sig för att fundera över om hon kan sitta kvar.

Men samtidigt som det stormar inom Labour verkar dock det brittiska folkets stöd för en attack ha ökat de senaste dagarna. En opinionsundersökning som gjort för Guardians räkning visar att stödet för ett anfall har ökat 9 procent – till 38 procent – och att motståndet minskat 8 procent – till 44 procent.

Läs också:

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM