Resolution om Irak stoppad

"Tiden för diplomati är över"

Foto: AP
Vid en blixtinkallad presskonferens förklarade den amerikanske utrikesministern Colin Powell USA:s ståndpunkt:   – Den här frågan kan inte fortsätta i det oändliga.
NYHETER

USA, Storbritannien och Spanien drog på måndagen tillbaka sitt förslag på en ny resolution om Irak.

Strax efter kom beskedet från Bush och Blair till Saddam Hussein:

– Lämna Irak inom 48 timmar eller vänta på ett anfall.

Den brittiske FN-ambassadören Jeremy Greenstock lämnade det dramatiska beskedet att tiden för diplomati är över – nu är man redo att agera utan en ny resolution.

– Vi tvingades dra slutsatsen att säkerhetsrådet aldrig kunde bli enigt, sa Greenstock till reportrar i FN-högkvarteret på måndagseftermiddagen.

Vid en blixtinkallad presskonferens förklarade den amerikanske utrikesministern – Colin Powell – USA:s ståndpunkt:

– Den här frågan kan inte fortsätta i det oändliga.

– Vi la lång tid i natt och i morse på att diskutera med våra kollegor och vänner. Det stod klart för oss att det inte fanns någon poäng med att driva detta vidare.

Colin Powell betonade åter att USA redan anser sig ha stöd för ett militärt anfall. Enligt Powell ger Irakresolutionen från november – 1441 – tillsammans med resolutionerna 678 och 687 mandat för ett anfall.

”Gå i exil”

I London samlade premiärminister Tony Blair sitt kabinett (regeringens inre krets) för ett krismöte. Vid 18.40 lämnade man Downing Street.

Tonen är nu mycket hård mot Frankrike. Den brittiska regeringen lägger allt ansvar på fransmännen som konsekvent sagt sig vara beredda att lägga veto mot resolutioner som innehåller ett ultimatum.

– Vi kunde ha avväpnat Saddam utan att ett enda skott hade avfyrats, säger vice premiärminister John Prescott.

– Nu återstår bara två alternativ. Antingen går Saddam i exil eller så kommer han att avväpnas med våld.

Väntat besked

Anders Hellner, vid Utrikespolitiska institutet, är inte förvånad över beskedet att resolutionsförslaget dras tillbaka:

– Det var egentligen inte oväntat. Man vill inte utsätta sig för det negativa att inte få igenom den i säkerhetsrådet, säger han till aftonbladet.se.

– Man bedömer det som att Irak redan har brutit mot den tidigare resolutionen – och anser sig ha rätt att anfalla.

Anders Hellner menar att kriget nu rycker allt närmare och att USA med största sannolikhet anfaller inom de närmaste dagarna.

Frankrike kräver ny tidsplan

Jeremy Greenstock framträdde tillsammans med den amerikanske FN-ambassadören John Negroponte. De två hävdar att en omröstning skulle ha blivit jämn – och säger att vetohotet fällde avgörande.

– Vi beklagar att vi ställda inför ett hot om veto tvingades låta rösträkningen komma i andra hand, sa Negroponte till AP.

Frankrikes svar lät inte vänta på sig. Landet kräver nu att FN kallar till ett krismöte under tisdagen och att man där upprättar en ny tidsplan för inspektionerna i Irak.

Läs också:

Mattias Lundell, Anna Hjalmarsson