”Anfallet är väldigt nära”

Anders Hellner på Utrikespolitiska institutet: USA sätter press på Saddam och FN

NYHETER

Kriget i Irak ryckte närmare i dag.

Det säger Anders Hellner på Utrikespolitiska institutet – efter USA:s uppmaning till FN och beskedet att det inte blir någon andra resolution.

– Ett anfall är väldigt nära förestående, säger han.

Dagens besked är dramatiska. USA uppmanar FN att lämna Irak och UD uppmanar alla svenskar att lämna Irak och Kuwait. Dessutom drar USA, Storbritannien och Spanien tillbaka sitt förslag på en andra resolution.

– Med nittio procents säkerhet inleds anfallet de fyra närmaste dagarna, säger Anders Hellner.

Samtidigt ser han USA:s varning som ett dubbelt redskap.

– Det här är en signal åt både FN:s säkerhetsråd och Saddam Hussein att man menar allvar och att man kommer att sätta igång detta. Samtidigt ger man en glipa – det går att smita ur detta, säger han.

Anders Hellner säger att tanken från den amerikanska sidan är att hela tiden visa att det är allvar – på så vis hoppas man kunna störta Saddam Hussein och undvika ett anfall. Sent i eftermiddag var det också beskedet som gavs från Vita huset.

Talesmannen Ari Fleischer sa vid en presskonferens att president George Bush kommer att tala till nationen i natt.

– Han kommer att säga att Saddam Hussein måste lämna landet för att undvika en militär konflikt, sa Fleischer.

Om Saddam Hussein inte går i exil blir det således ett krig inom de närmaste dagarna.

– Troligtvis blir det en långsam inrullning i Irak. USA har redan börjat gå in på olika ställen i Irak och de så kallade överflygningszonerna har patrullerats i många år.

USA har länge sagt att den Irakresolution som antogs i november – 1441 – ger stöd för ett anfall. Anders Hellner tror att skälet till att man in i det sista försökte få ett FN-mandat var Storbritannien och Spaniens medverkan.

– Det har varit ett viktigt skäl för Storbritannien och Tony Blair att vara med – man hoppades ha en internationaliserande effekt på Bush. Han har tidigare sett det som USA:s egen uppgift att slå till.

Läs också:

Mattias Lundell