Så påverkas Sverige av ett krig i Irak

NYHETER

Saddam Husseins huvud på ett silverfat. Då jublar den svenska aktiemarknaden - och tar ett glädjeskutt med 20 procent.

- Det är den råa sanningen, säger Gunnar Ek, Aktiespararna.

Så här påverkas du av ett krig i Irak - punkt efter punkt.

BÖRSEN

Anders Andersson, förlagschef, Privata Affärer:

- Läget på börsen är nu mycket nervöst och osäkert. Att Stockholmsbörsen i går steg med 3,2 procent berodde mest på rykten, om en irakisk kapitulation. Man ska vara försiktig med att satsa på aktier.

ENERGIPRISER

Håkan Frisén, chef för ekonomisk analys och ansvarig för konjunkturrapporter på SEB:

- Elpriserna är relativt oberoende av ett krig i Irak. Men bensinpriserna kan gå upp. De kan stiga med uppemot en krona om det blir ett mer utdraget krigsförlopp. Oljepriser föll i går rejält. I London hade priset på eftermiddagen gått ned med en dollar till 29:10 dollar per fat. Råoljeterminerna på Nymex-börsen i New York hade tappat 1:33 dollar till 34:05 dollar per fat.

RESOR

Mimmi Hildebrand, informatör SAS:

- Det blir ett hårt slag för resebranschen, det blir alla krig. Vad gäller olja har vi garderat oss och köpt till fast pris.

SÄKERHETEN

Terroristexperten Magnus Norell vid Försvarets forskningsinstitut säger:

- Jag ser inte någon riktig hotbild mot Sverige. Den bedömningen tror jag att Säpo gör också. Jag tror knappast att man gör som förra gången, då det sattes ut beväpnade vakter utanför försvarshögkvarteret.

MATPRISER

Ica-handlarnas presschef Anders Lönnebring:

- Vi ser inte att vi kommer att påverkas av ett Irakkrig, åtminstone inte på kort sikt. Vi köper inte produkter från de regioner där krig är aktuellt.

BORÄNTOR

Anders Andersson, Privata Affärer:

- Ett långvarigt krig är en katastrof både för mänskligheten och för ekonomin. En positiv bieffekt blir att boräntan förmodligen sjunker något. Om vi slipper ett långvarigt krig så tror jag att räntorna vänder uppåt lite sakta.

DE SVENSKA MUSLIMERNA

För de cirka 350 000 svenska muslimerna får ett krig i Irak flera effekter, säger Abd al Haqq Kielan, imam och ordförande i Svenska islamiska samfundet:

- Ett krig åtföljs alltid av ett propagandabombardemang som drabbar muslimer. Vi får en terroriststämpel på oss och klassas som personer värda att utplånas.

JOBBEN

Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsmarknadsverket:

- Om kriget skulle bli kortvarigt kan det innebära att osäkerheten kring världsekonomin faller bort och att det sätter högre fart på ekonomin, av psykologiska skäl.

FÖRSÄKRINGSPREMIERNA

Försäkringspremierna för privatpersoner kommer inte att påverkas mycket av ett krig. Det tror varken Länsförsäkringar eller Trygg-Hansa.

Läs mer

Joachim Kerpner, Claes Petersson