Träna inför Vasaloppet – året runt

1 av 2 | Foto: JOEY ABRAITYTE
blivande skidspår Här vid Eriksdalsbadet vill Peder Holst kapsla in och frysa ner en gammal järnvägstunnel. Tunneln ska bli en längdskidanläggning, öppen året runt för motionärer och elitåkare.
NYHETER

Åk skidor året runt - under Stockholm.

Peder Holst vill bygga en anläggning för längdskidåkning i en gammal järnvägstunnel.

- Den kan stå färdig om ett och ett halvt år, säger han.

Skidtunneln får konkurrens.

I Stockholmsområdet finns planer på ytterligare en inomhusanläggning för skidåkning.

Peder Holst, 40, har startat företaget Stockholm Ski Tunnel och är övertygad om att hans idé går att genomföra.

Nära innerstan

- Vi vill erbjuda Stockholm stads invånare möjlighet att åka längdåkning året runt i direkt anslutning till innerstan, säger han.

Han har det senaste året haft kontakter med gatu- och fastighetskontoret för att försöka hitta lämplig mark till skidanläggningen.

Används bara i krig

För några veckor sedan skickade han in en ansökan om att få arrendera en järnvägstunnel som förbinder Hammarby sjöstad med Årsta och Stockholms central. Spåren används inte utan är enligt tidningen Södermalmsnytt endast tänkta att tas i bruk i händelse av krig.

- Eftersom det behövs en temperatur som understiger fryspunkten krävs det att man kapslar in spåren på något sätt. Därför är det lämpligt att placera det i en tunnel, säger Peder Holst.

Han uppskattar kostnaden till 50 miljoner kronor - pengar som han räknar med att få in av privata finansiärer när alla tillstånd av kommunen är klara.

Tunneln kan stå färdig nästa sommar.

Världens hittills enda inomhusskidanläggning finns i Voukatti i Finland. Inom något år finns ytterligare en - i Bro några mil norr om Stockholm.

Sportföretaget Fliesbergs vd Johnny Granlund står bakom projektet Indoor Skiing som beräknas kosta 70 miljoner kronor.

Skidarenan ska bli 1 300 meter lång, 10 meter bred och 5 meter hög. Den åks i båda riktningar i tredubbla spår med start och mål i anslutning till Fliesbergs sportvaruhus i Bro.

Gunnar Svensson