27-åring gripen för rekordrånet

Hemligt vittne avslöjar Arlandaligan

NYHETER

Polisen håller på att spränga ligan bakom rekordkuppen på Arlanda.

Tack vare ett hemligt nyckelvittne - en kriminell 25-åring som bytte sida.

I går greps en av de misstänkta rånarna.

Länskriminalen i Stockholm har under en tid spanat på ligan som misstänks ha utfört rånet. I går morse greps en 27-årig man av civilklädda poliser i Birkastan i Stockholm.

Flydde med miljoner

- Vi anser att han är en av huvudgärningsmännen, säger polisens presstalesman Ulf Göranzon.

27-åringen sitter i styrelsen för ett företag i byggbranschen. Han är tidigare dömd för bland annat häleri och förberedelse till grov stöld.

- Vi kan inte utesluta att fler kommer att gripas, säger Ulf Göranzon.

Gömde sig i Turkiet

I största hemlighet har polisen kartlagt och samlat bevis mot ligan. Enligt vad Aftonbladet erfar är polisens nyckelvittne en tungt kriminell 25-åring som tidigare var vän till rånarna.

Efter rånet stal 25-åringen flera miljoner av bytet och flydde till Turkiet. När rånarna fick veta vad som hänt sattes ett pris på förrädarens huvud.

Men 25-åringen klarade sig utmärkt i gömstället och kunde styra sina kriminella affärer i Sverige därifrån. Polisen tror att han bland annat ägnade sig åt utpressning mot krogar i Stockholm.

En krögare i södra Stockholm fick ett finger avkapat under oklara omständigheter.

I början av november, strax efter att Aftonbladet avslöjat 25-åringens inblandning i härvan, gav denne upp. Han tog ett flygplan tillbaka till Sverige och gick raka vägen till polisen på Arlanda.

Skyddas av polis

Polisen gav 25-åringen ett varmt välkomnande. Han fick beskydd och placerades på hemlig adress för att inte mördas av rånarligan. Hans hemkomst hölls hemlig av säkerhetsskäl.

25-åringen förhördes aldrig om krögaren och det avkapade fingret. Utredningen lades ned.

I utbyte skulle han "tjalla" på rånarligan i polisförhör. Allt skulle spelas in på band. Men hur mycket bevis som polisen verkligen fått är oklart.

Att fler i rånarligan kommer att gripas är däremot mycket troligt. Den 27-årige man som greps i går förhördes på kvällen och delgavs misstanke om grovt rån.

Största bytet någonsin

Andreas Harne, Anders Johansson