Larm om smitta i Sverige

Man isolerad på infektionsklinik

1 av 3
Grafik: Rikard Bodin
NYHETER

En svensk som misstänktes vara drabbad av den mystiska lungsjukdomen blev i helgen inlagd på infektionsklinik med högsta isoleringsnivå för behandling och observation.

- Vi får säkert se fler de närmsta dagarna, säger Johan Giesecke på Smittskyddsinstitutet.

I hela Europa börjar nu fall dyka upp:

Ett par i Norge, en person i Storbritannien, en i Slovenien, två vardera i Frankrike och Schweiz samt ytterligare en i Tyskland.

Samtliga har nyligen varit i de smittdrabbade områdena i Asien.

Efter världshälso- organisationen, WHO:s, larm om den dödliga asiatiska lunginflammationen hör allt fler oroliga av sig till sjukhusen.

Vill inte missa någon

- De kriterier vi satt upp passar in på många och det är meningen. Vi vill vara säkra på att inte missa någon som kan vara smittad, förklarar professor Johan Giesecke som i går hade hand om Smittskyddsinstitutets jourtelefon.

Enligt rekommendationerna ska alla som besökt något av de drabbade länderna efter den 1 februari omedelbart kontakta sjukvården om de inom tio dagar efter hemkomsten drabbas av influensaliknande symptom som hög feber, hosta och andnöd.

Två svenskar som nyligen varit i Sydostasien följde uppmaningen i helgen. En av dem hade tecken på lunginflammation och blev därför inlagd på infektionskliniken med högsta isoleringsnivå för behandling och observation.

Johan Giesecke är dock tveksam om det verkligen är frågan om SAL.

- I ett av fallen stämmer inte symptomen. I det andra fallet har det gått för lång tid för att kunna kopplas till resan, säger han.

I Norge har ett par isolerats i sitt hem efter misstankar om SAL. Paret som är sambor kom till sjukhuset i går morse, men verkar enligt smittskyddsläkare Lars Holst Larsen vara på bättringsvägen.

I Paris isolerades två personer på olika sjukhus i går.

- En av personerna kom tillbaka från Hanoi och hade influensaliknande symptom. Den andra kom tillbaka från Hongkong och led av bronkitliknande symptom, sa den franske hälsodirektören Lucien Abenhaim i går.

Ett misstänkt fall av den dödliga influensan finns i Storbritannien. Mannen som kom med ett flyg från Hongkong hålls nu isolerad på ett sjukhus i Manchester.

Uppmanas söka vård

Mannen kom via Amsterdam den 15 mars. Passagerarna på de två KLM-plan han flög med, KL 0888 KL 2037 från Amsterdam till Manchester, uppmanas nu att söka läkare vid minsta tecken på andningssvårigheter.

På Franska sjukhuset i Hanoi i Vietnam koncentreras nu all aktivitet till kampen mot den nya, okända epidemin. Enligt franska källor är det nära till panik.

Exakt hur lungsjukdomen smittar vet ingen, men enligt Smittskyddsinstitutet krävs troligen nära kontakt med en sjuk person. Det kan vara förklaringen till varför nittio procent av de smittade hittills varit anställda eller besökare på sjukhus.

Läs mer

Caroline Hougner, Magnus Falkehed, Leif Kasvi, Asbjorn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM