Göran Persson: USA bryter mot folkrätten

"En avväpning av Saddam Hussein ska ske inom lagens råmärken"

NYHETER

Statsminister Göran Persson kommenterade på tisdagsmorgonen i Rapport den amerikanske presidentens senaste tal till världen.

- USA bryter mot folkrätten, sa han.

Han beklagade djupt att USA som han sade, tar sig den starkares rätt i strid mot internationell rättsordning.

- Saddam Hussein är en fruktansvärd diktator. Men han ska avväpnas med hjälp av internationella institutioner, sade statsministern.

- Inte genom att den starkare tar sin rätt. Vi andra länder har rätt att vara med och fatta det här beslutet och vi tycker att det USA nu gör, det bryter mot folkrätten.

Han målade upp en bild av hur det kunde ha sett ut om vapeninspektörerna fått fortsätta och lyckats avväpna Irak om några månader:

- Det hade varit en enorm framgång för FN. När man bryter mot det här är det mycket allvarligt.

Göran Persson beklagade den försvagning av FN som USA:s beslut innebär.

Svårt bygga FN starkt igen

- Det tar tid innan FN återvinner sin styrka. Och för ett litet land som Sverige är det viktigt, vi är beroende av en internationell rättsordning. Vi har samma rätt som ett stort land.

- Efter detta ska vi bygga FN starkt igen men det blir svårt.

Han menade att de allra flesta inom FN anser att sådana här konflikter ska lösas av världssamfundet.

Statsministern tror att anfallet nu kommer. Bushs krav på Saddam Hussein, att han måste lämna Irak inom 48 timmar från talet i natt, tror han inte kommer att uppfyllas.

Höjd säkerhet

- Jag är pessimistisk. Jag tvivlar på att Saddam Hussein och hans söner kommer att lämna landet. Men det kan inte uteslutas.

På frågan om Sverige på något sätt förberett sig för kriget svarade statsministern att man höjt säkerheten på vissa områden i landet som är extra känsliga. Om USA nu genomför ett anfall höjs den ytterligare.

Göran Persson vill inte se ett USA-styrt Irak efter kriget. Han anser att FN ska ta hand om uppbyggnaden av landet.

- Det vore oerhört destruktivt att se Irak som ett USA-protektorat. Men jag förutsätter att USA och dess koalition tar en huvudsaklig ekonomisk börda för uppbyggnaden, nu när de tagit beslutet om den militära insatsen.

Läs mer

Simone Söderhjelm