Polis åtalad för ofredande av flicka på ridtur

Angrep häst och ryttare

NYHETER

LYSEKIL

En polisman i Bohuslän åtalades på tisdagen misstänkt för ofredande mot en flicka som var ute på ridtur. Han ska handgripligen ha gett sig på flickan och hästen.

Polismannen förnekar brott.

Händelsen inträffade utanför Lysekil i somras när den nu 18-åriga flickan var ute på ridtur med några kamrater. Polismannen, som inte var i tjänst, hade sitt fritidshus i området.

Uppfattningarna går isär om vad som hände, men upprinnelsen var att flickans häst gjorde sina behov på vägen och mannen sade åt flickan att ta upp spillningen, vilket inte skedde. Enligt åtalet tog han då tag i flickans arm vilket gjorde att hon drogs av hästen. När hon befann sig på marken tog han på nytt ett kraftigt tag i hennes arm, och han utdelade också slag och sparkar mot hästen.

- Själv anser han inte att han har gjort sig skyldig till något brott. Det är han som har blivit utsatt för flickan, som varit oförskämd och styrt hästen mot honom, säger chefsåklagare Thomas Wennerstrand till TT.

- Han säger att han inte har rört flickan. När det gäller hästen ska han ha använt händerna för att freda sig när han var trängd, men han nekar till att ha sparkat hästen.

Händelsen anmäldes som misshandel och djurplågeri men när utredningen var klar bestämde sig åklagaren för att åtala för ofredande.

Det är oklart vilket straff det kan bli om mannen fälls.

- Det är ju domstolarna som bestämmer straffen och jag har svårt att spekulera i det. Men normalt sett är ofredande ett bötesbrott, säger Thomas Wennerstrand.

Åtalet lämnades in till Uddevalla tingsrätt på tisdagen.

Bengt Nordin/TT