”USA försökte manipulera FN”

Iraks utrikesminister angrep ”förloraren Bush” i kväll

Foto: AP
Irakiske utrikesministern Naji Sabri vid kvällens presskonferens.
NYHETER

I kväll slog Saddam Hussein åter tillbaka mot president Bush.

Bagdad anklagar USA för att ha försökt lura FN.

– Ni hörde förloraren Bush i sitt tal i dag. Det var kronan på 14 års konspirerande mot Irak, sa utrikesminister Naji Sabri i kväll.

När den irakiske utrikesministern i kväll kallade till presskonferens var tonen från Irak hård. Efter timmar av möten med Saddam Hussein och den militära ledningen for han ut i en verbal attack – som svar på ”krigsförbrytaren Bushs tal i natt”.

– När han mötte det internationella samfundets tegelvägg blev han besviken, sa Sabri.

”Irak har världens stöd”

Utrikesministern menar att Irak har världens stöd. I ett direktsänt tal förklarade han att Irak gjort all som krävts av dem.

– Förra året svarade Irak på många av våra vänner och bröders önskningar och tog emot vapeninspektörerna. Då försökte USA stoppa dem och förstöra deras arbete.

– Vi svarade på önskningarna från FN:s generalsekreterare och andras önskningar och lät dem söka igenom Irak utan några hinder, på ett sätt som aldrig tidigare gjorts, sa Naji Sabri.

Och fortsatte:

– Tusentals avancerade undersökningar har gjorts de senaste månaderna – och ingen förbjuden aktivitet hittades.

”Försökte skada Irak”

Irak anser att USA aldrig var intresserade av inspektionerna. Sabri säger att USA – i stället för att acceptera att några förbjudna vapen inte finns – försökte söka stöd för en resolution som skulle ge legitimitet åt ett väpnat anfall.

– USA försökte manipulera FN till att skada Irak.

– Men det internationella samfundet slog tillbaka denna kolonialiseringskampanj.

Irak kallar i dag USA:s ultimatum för kulmen på 14 års försök att lura FN och förgöra Irak.

– När Irak lämnade Kuwait 1991 förändrade man sitt mål och sa att det handlade om massförstörelsevapen. När de var förstörda började man hindra FN-inspektionerna och hindra FN från att lyfta sanktionerna och rensa resten av Mellanöstern på massförstörelsevapen, säger Sabri.

– Vapen som länder som Israel i dag har massor av.

”Avslöjat USA:s lögner”

I kvällens tal anklagade utrikesminister Naji Sabri framförallt USA och dess allierade för att gå mot världens – i och med det att man inte skaffat FN-mandat. Och säger att världen ”avslöjat USA:s lögner”.

– Det internationella samfundet tog en ställning mot de amerikanska lögnerna som aldrig förr, sa Sabri.

– Detta var en överväldigande majoritet av FN som slog fast detta.

Samtidigt passade utrikesministern – ännu en gång – på att förkasta USA:s krav på att Saddam Hussein och hans söner ska lämna Irak.

– Han vet att Irak inte lämnar in för hot eller ultimatum. Det irakiska folket har valt sin ledare och i dag demonstrerar de på gatorna med orden. ”Saddam är Irak, Irak är Saddam.”

Läs mer

Mattias Lundell