Fyra misstänkta svenska fall

Två av dem dock avskrivna under tisdagen

NYHETER

Fyra misstänkta fall av den svåra lunginfektionen SAL har nu rapporterats i Sverige.

Under tisdagen avskrev Smittskyddsinstitutet två av fallen. Två nya tillkom dock: en liten pojke och en 60-årig man. Båda har rest i Singapore.

Pojken insjuknade i torsdags med feber och torrhosta och är nu inlagd på svenskt sjukhus.

Den 60-årige mannen, som insjuknade under resan hem i slutet av februari, uppsökte svensk läkare i början av mars efter att ha läst om SAL i tidningen. Han är nu helt frisk.

- Den falldefinition som vi nu använder, enligt kriterier fastställda av Världshälsoorganisationen, är mycket vid och kommer att inkludera fall av vanlig lunginflammation och bronkit, säger Johan Giesecke, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Provsvar om några dagar

De två först rapporterade fallen var alltså inte SAL, men de två nya fallen kan ännu inte avskrivas. Provsvar kommer inte förrän om två eller tre dagar.

Flera fall av den akuta lunginfektionen rapporteras från ett flertal länder i världen. Sjukdomen tros hIttills ha krävt nio liv.

Smittspridning från en person till en annan har dock bara rapporterats från fem områden: Hongkong, Guangdong-provinsen i Kina, Hanoi i Vietnam, Singapore och Kanada.

Det innebär att de flesta rapporterade fallen i Europa, bland annat misstänkta fall från Finland (ett), Storbritannien (ett) och Sverige (fyra) handlar om personer som smittats vid besök i de drabbade områdena.

Konstaterat fall i Tyskland

Det första fallet av SAL är nu konstaterat i Europa. Det gäller en 32-årig läkare från Singapore som insjuknade vid en resa från New York till Singapore. Mannen lades in och isolerades på sjukhus efter en mellanlandning i Frankfurt.

Mannens svärmor och gravida hustru är också smittade, men för dem har symptomen varit betydligt lindrigare. Mannen är nu på bättringsvägen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Några fler dödsfall har inte rapporterats och Smittskyddsinstitutet gör samma bedömning som tidigare: smittämnet är visserligen ännu okänt men sjukdomen är inte dödligare en vanlig lunginflammation. Dock blir fler än normalt mycket sjuka. Vissa behöver också vårdas i respirator.

Sjuka får ej gå ombord

I Vietnam har nu 54 fall rapporterats, i Hongkong 111, i Australien 20 och i Singapore 23. I Guangdong insjuknade 305 personer tidigare i år. Det är dock ännu oklart om det i Guangdong rör sig om samma smitta.

Det thailändska flygbolaget Thai Airways International meddelade på tisdagen att man kommer att hindra passagerare med influensaliknande symptom att gå ombord. Bolaget kommer också att dela ut munskydd till passagerare som reser från drabbade områden. Dessutom kommer alla passagerare att få fylla i en hälsodeklaration.

Ullacarin Sundin/TT