Så förbereder USA ett anfall

Styrkorna genomför i natt en sista ”repetition”

NYHETER

En kvarts miljon soldater arbetar i dag och i natt febrilt.

De allierade styrkorna genomför en sista ”repetition” – sedan är man redo.

– Nu har man båda fötterna i startblocken, säger Tommy Jeppsson, överstelöjtnant vid försvarshögskolan.

General Tommy Franks – högste befälhavare vid det anfall mot Irak – har de senaste dagarna rest runt i regionen och besökt länder som Bahrain, Jordanien och Kuwait. På tisdagen befann han sig på Camp as Sayliyah i Qatar.

Förberedelserna för kriget går nu in i ett slutskede och för den militära ledningen kring Persiska viken handlar det om att gå igenom de riktlinjer som dragits upp i försvarshögkvarteret Pentagon.

– Det är ett intensivt arbete, säger Tommy Jeppsson.

Inte lämna något åt slumpen

Militärt sett handlar det för båda sidor om att ge sina trupper optimala förutsättningar inför ett krig. Och Tommy Franks tänker inte lämna något åt slumpen.

– Han vill säkerställa att befälhavarna har tänkt på alla möjliga eventualiteter, säger Jim Wilkinson, talesman för det amerikanska centralkommandot, till nyhetsbyrån AP.

– Men han är realistisk nog – och har varit med tillräckligt länge – för att inse att alla militära planer förändras när kulorna börjar vina.

Tommy Franks står i hela tiden i kontakt med Pentagon och försvarsminister Donald Rumsfeld. Vad han gör i fält kallas ”rehearsals” – repetitioner.

– För att den här planeringen ska hålla gör man ini det sista repetitioner, genomgångar på alla nivåer. På alla nivåer – från toppen till botten – går man igenom allt, säger Tommy Jeppsson.

Och fortsätter:

– En divisionschef med 13.000 – 14.000 man går igenom allt med sina brigadchefer. De går i sin tur igenom allt med sina bataljonschefer, som gör det i sin tur med kompanichefer, som i sin tur gör det med plutonschefer. Och de går igenom allt med varje soldat.

Vill uppnå chockverkan

Genomgången är minutiös. Allt kollas: Har alla stridsvagnarna rätt ammunition, är sjukvårdsberedskapen hög, fungerar alla skyddsdräkter om man anfalls med kemiska vapen, har missilerna kontrollerats?

– Detta görs för att anfallet ska få den chockverkan som man vill. Saddams styrkor ska paralyseras, säger Tommy Jeppsson.

– Man hoppas på så vis att en del av de irakiska soldaterna kommer att ge upp. Det är bland de soldater som står närmast Saddam och regimen som man kan komma att möta motstånd.

Ett nytt krig i Irak kommer inte alls likna det som USA genomförde 1991. Då byggdes truppstyrkan upp på sex månader, sedan bombades Irak i fem veckor och slutligen inleddes markanfallet.

I dag är läget ett annat. USA kommer under, högst, 48 timmar vräka tusentals – kanske tiotusentals – bomber över Irak. Direkt därefter kommer de allierade att storma gränserna.

Från land, luft och vatten

De irakiska styrkorna – militärt underlägsna i teknik och slagkraft – ska attackeras från land, luft och vatten. Los Angeles Times – som granskat planerna – rapporterar att tungt pansar samtidigt kommer att försöka runda de irakiska styrkorna – och ta sig in i Irak.

Där kommer styrkorna att vänta på ordern att gå in i den irakiska huvudstaden. Spekulationer om en regelrätt belägring har förekommit. Men militära bedömare som Tommy Jeppsson är tveksamma.

– Jag tror inte ambitionen är att gå in i Bagdad och slåss gata för gata, hus för hus. Då får man förluster, medieuppmärksamhet – och världsopinionen mot sig, säger han.

Specialstyrkor i Bagdad

– Jag tror man tar in specialstyrkor – som pekar ut mål som kan slås ut med precisionsvapen.

I en andra våg kommer man slå till mot de irakiska styrkorna runt om i landet. Vid sidan av den attacken kommer specialstyrkor att flygas in med helikopter – fallskärmsstyrkor som anfaller bakom fronten.

I området runt Gulfen finns nu mer än en kvarts miljon allierade soldater, ytterligare 72 000 är på väg eller har fått sina placeringsorder. Samtidigt verkar Turkiet nu vara på väg att svänga – och tillåta att USA stationerar 62.000 soldater i landet.

Amerikanerna har hela tiden hoppats på hjälp från sin Nato-allierade för att på så vis underlätta en invasion in i norra Irak. Men USA är sannolikt beredda att inleda anfallet utan dessa soldater.

Läs mer

Mattias Lundell