Tony Blair vann ödesomröstning

Partiupproret mindre än väntat

Foto: AP
Tony Blair har under dagen utnyttjat all vältalighet han är mäktig för att övertyga alla i parlamentet inför kvällens ödesmättade omröstning om Irak.
NYHETER

Sent i kväll höll det brittiska parlamentet ödesomröstningen för Irak – och för Tony Blair.

Premiärministerns tuffa linje vann.

Han kväste upproret inom det egna partiet – och är nu redo för krig.

Det var en av Tony Blairs svåraste politiska stunder. Och när han under eftermiddagen ställde sig framför parlamentet valde han varningens språk. Budskapet var att Saddam Hussein bara kommer att växa sig starkare om omvärlden är passiv.

– Vem kommer att fira och vem kommer att gråta om vi drar tillbaka våra trupper, sa Blair.

Anklagade Irak – och Frankrike

Den brittiske premiärministern var samlad. Sakta lade han upp sina anklagelser mot Irak – och inte minst mot Frankrike. Om och om igen återkom Tony Blair till den rad av kompromisser som Storbritannien presenterade veckan innan ”tiden för diplomati var över”.

– Men Frankrike gjorde klart att man inte var beredd att acceptera något ultimatum mot Irak, sa Blair.

Sedan återvände Tony Blair till Saddam Hussein. Han slog fast att de som skulle lida av en reträtt är det irakiska folket som i ”avgrundsdjup terror”.

– Vi kan aldrig förstå hur det är att inte få säga vad man vill, sa Blair.

– Det är dags för parlamentet att visa vägen. Och visa att vi står upp för det vi vet är rätt.

Två omröstningar

Strax efter klockan elva på tisdagskvällen föll avgörandet. Då presenterades resultaten från två omröstningar:

Den första gällde en motion – framlagd av några av Blairs egna partimedlemmar – som ville slå fast att det ännu inte finns ett skäl till krig.

Motionen röstades ned med siffrorna 217 – 396. Bland dem som röstade för motionen – och mot Blair – fanns 136 Labourledamöter. Det betyder att stödet för Blair minskat ytterligare inom det egna partiet – men att han fortfarande har majoritetens stöd.

Den andra omröstningen gällde regeringens resolution som stöder användandet av ”alla till buds stående medel” för att avväpna Irak.

Blair vann igen. Denna gång med röstsiffrorna 412-149.

Förlorade mindre än regeringen fruktat

Det betyder att Tony Blair ytterligare förlorat stöd inom det egna partiet – men inte så mycket som regeringen hade fruktat. I förra omröstningen gick 122 Labourledamöter mot den egna regeringen.

Och de sista dagarna har varit svåra för Blair. Irakkrisen har fått hans kabinett att skaka – och tre av hans ministrar att lämna regeringen. Trots det har premiärministern stått på sig och under dagens debatt sa Blair att han inte är beredd att medverka till en kursändring.

BBC rapporterar att somliga brittiska bedömare såg det som ett tecken på att han hellre hade avgått än dragit sina styrkor ut ur regionen.

Läs mer

Mattias Lundell