Billström kräver att Bromma läggs ner

Viker sig inte – trots hårt motstånd

Foto: ROLF PETTERSON
NYHETER

Annika Billström viker inte en tum.

- Bromma ska läggas ner!

Trots beskedet från Stockholmsberedningen att flygplatsen måste finnas kvar.

Foto: ULF HÖJER
Annika Billström

I mer än trettio år har Brommaflygets vara eller inte vara diskuterats. Hoppet för förespråkarna respektive motståndarna har pendlat fram och tillbaka i takt med majoritetsskiftena i Stadshuset.

Den nuvarande majoriteten bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister vill lägga när flygplatsen och ersätta den med en helt ny stadsdel med över10 000 bostäder, när Luftfartsverkets avtal med staden löper ut om nio år.

Billström viker sig inte

Att Stockholmsberedningen vill att flygplanen även efter 2011 ska få använda Bromma förändrar inte Annika Billströms inställning.

– Jag är mycket bestämd i den här frågan, planen ska bort. Inflygningen sker över ett av landets mest tätbebyggda områden, vilket är en stor säkerhetsrisk och ett stort bullerproblem.

– Vinner socialdemokraterna valet 2006 kommer inte Bromma-avtalet att förlängas. Därför är det viktigt att utredningen om en ny flygplats för Stockholm kommer i gång snarast. Vi kan inte hålla på att bolla den här frågan längre, säger Annika Billström.

Finns inget alternativ till Bromma

Eftersom positionerna är så låsta och en cityflygplats i Stockholms betraktas som en nationell fråga föreslår beredningen att regeringen tillsätter en kommission som får till uppgift att hitta ett citynära alternativ till Bromma.

– Att ta fram ett nytt flygplatsalternativ tar säkert 10-15 år och att då avveckla Bromma 2011 skulle bli allvarligt för näringslivet i regionen och hela landet, säger Billströms partikamrat, riksdagsmannen Tommy Waidelich (s).

Det fanns en majoritet i länet för en ny flygplats i Hall utanför Södertälje, men det förslaget skrotades för ett par år sedan av regeringen.

Nu hävdar de flesta att ingen kommun på Södertörn är intresserad av en ny lygplats.

Statsminister Göran Persson har personligen engagerat sig för Skavsta utanför Nyköping men det alternativet avfärdas av Stockholmsberedningen på grund av avståndet, eftersom den nya flygplatsen måste ligga inom "tremilsgränsen".

Sven-Anders Eriksson